Článek
Je v sezoně, české, zdravé a velmi dostupné. Potřebujete ještě další důvody, proč si právě teď pochutnat na čerstvém zelí? Dobře, máme další tři: ze zelí připravíte šťavnatý zeleninový koláč, parádně zastoupí nudle v dietní verzi pad thai a nakonec můžete propadnout jeho chuti v podobě lahodné zeleninové přílohy.
Zelný koláč
Potřebujete: 1 velkou cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 mrkve, ½ hlávky bílého zelí, sůl, 140 g rajského protlaku, pepř, 400 g listového těsta (nebo 2 hotové pláty), 1 vejce
Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte změknout na směsi másla a oleje, přidejte jemně nastrouhanou mrkev a asi 5 minut opékejte, až mrkev zesvětlá. Mezitím ze zelí odstraňte košťály a pokrájejte nebo nastrouhejte ho na tenké proužky. Přidejte k mrkvi a 10 minut opékejte. Osolte, vmíchejte protlak, podlejte asi hrnkem vody a duste, až je zelí pěkně měkké. Poté směs dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Mezitím si z listového těsta rozválejte 2 placky, jednu dejte na pečicí papír, rozložte na ni zelnou směs a přikryjte druhým plátem. Po stranách spojte, povrch několikrát propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova.
Tip: Pro výraznější chuť přidejte spolu s protlakem i sladkou a pálivou papriku nebo špetku chilli.
Dietní pad thai
Na 4 velké porce potřebujete:600 g kuřecích prsou, 4 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 1 zelenou papriku, 4 stroužky česneku, ¾ hlávky bílého zelí, 2 vejce, 3 lžíce sójové omáčky, 1,5 lžíce rybí omáčky, ¼ hrnku vody, 1,5 lžičky kukuřičného škrobu, hrst buráků, hrst čerstvého koriandru, limetu, sůl, pepř
Postup: Maso nakrájejte na proužky a zprudka orestujte na 2 lžících oleje tak, aby bylo ze všech stran hezky opečené. Osolte, opepřete a dejte stranou. Do pánve přidejte lžíci oleje a 5 minut na ní opékejte na proužky nakrájenou cibuli a papriku, během pečení osolte a na posledních 30 vteřin přidejte nasekaný česnek. Zeleninu vyjměte a přidejte k masu.
Naposledy v pánvi rozpalte zbývající lžíci oleje a opečte na ní na proužky nakrájené zelí. Když je zelí měkké (ale stále ještě křupavé!), opepřete ho a přilejte k němu rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte, zalejte směsí sójové a rybí omáčky, vody a škrobu a ještě asi minutu za stálého míchání opékejte. Do pánve vraťte maso a zeleninu a nechte prohřát. Podávejte s nasekanými buráky, koriandrem a limetkou.
Tip: Maso a zelenina se pečou zvlášť, aby zůstaly křupavé. Cibuli a zelí sice můžete restovat přímo s masem, ale tímto způsobem si vždycky nakrájíte další surovinu mezitím, co se opéká předchozí.
Pečené zelí
Na 4 porce potřebujete: hlávku červeného zelí, 4 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce balzámového octa, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst petržele
Postup: Zelí nakrájejte ze shora dolů na asi 2 cm plátky, položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olejem prošlehaným s balzámovým octem a prolisovaným česnekem. Osolte, opepřete a pečte asi 25 minut při 200 °C nebo až je zelí měkké. Hotové posypejte nasekanou petrželí a podávejte s bílým sýrem typu balkán nebo feta..., pečeným masem nebo jen tak samotné.
Tip: Zelí se rychleji a rovnoměrněji propeče, když ho nakrájíte na menší kousky a během pečení jednou promícháte.
Máte tip na další netradiční úpravu zelí?