Článek
Recepty z mletého masa mají jednu velkou výhodu. Jsou rychlé a chutné!
Postup
01.
Mleté maso (směs hovězího a vepřového) dejte do mísy. Přidejte k němu najemno nakrájenou malou cibuli (nebo polovinu opravdu velké), vejce, strouhanku, najemno nakrájenou petrželovou nať, všechno koření a sůl a hmotu pořádně propracujte.
02.
Menší pekáček vymažte olejem a předehřejte troubu na 180 °C. Klobásu (do receptu patří ostravská klobása, můžete ale použít jakoukoliv podobnou, i pikantnější) podélně rozkrojte na polovinu a příčně pak na třetiny, budete potřebovat šest kousků uzeniny.
03.
Masovou směs rozdělte také na šest stejně velkých částí. Z každé vytvarujte plochou placku a tu uprostřed potřete hořčicí. Položte na ni klobásu, uzavřete a zformujte masové závitky, „špačky“. Ty ještě obalte plátkem anglické slaniny a skládejte do připraveného pekáčku.
04.
Povrch masových závitků velmi lehce pokapejte olejem, podlijte malým množstvím vývaru (nebo i vody) a pečte v předehřáté troubě dozlatova, potrvá to asi 35–40 minut. Upečené nechte chvíli odpočinout a podávejte s bramborovou kaší a zelným salátem.
05.
Na salát nakrouhejte zelí najemno (budete potřebovat asi polovinu menší hlávky) do velké mísy, posolte, pořádně promačkejte rukou a nechte chvíli odstát. V mezičase oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Mrkev nastrouhejte na delší nudličky a čerstvý křen najemno. Zhruba po čtvrthodině zelí ještě jednou pořádně promačkejte a slijte přebytečnou vodu. Přidejte k němu ostatní zeleninu, ocet, cukr, špetku drceného kmínu a pepře, pořádně promíchejte a nechte odležet. Poté ochutnejte a případně dotáhněte chuť.
Tip: Na salát použijte špičaté červené zelí. Je křehčí, šťavnatější, sladší a také lehce stravitelnější než klasické kulaté zelí.
Věříte, že dokonce i legendární univerzální hnědá omáčka, UHO, se dá připravit tak, aby byla opravdu chutná? Oběd pak zakončete stylově – retro punčákem, lepším než z cukrárny.