Hlavní obsah
3,5
(29)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak připravovat zeleninu, je naplnit ji a zapéct. Jak snadné! Zkuste kuchyní Blízkého východu inspirovaný lilek s bulgurem.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks lilku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 ks cibule
  • 1/4 lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 ks citronu
  • 1/4 hrnku mandlových lupínků
  • 1/4 hrnku pšeničného bulguru
  • 2 lžíce máty
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • 1/2 hrnku pšeničného bulguru
K podávání
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce máty
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1/2 ks granátového jablka
Článek

Postup

01.

Lilky podélně rozřízněte a pomocí malého nožíku a lžíce vydlabejte dužinu. Potřete olejem, posypejte římským kmínem, osolte a opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut při 200 °C.

02.

Mezitím si připravte náplň: pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli změknout na zbylém oleji, přidejte najemno posekanou dužinu z lilku a česnek, osolte, okořeňte římským kmínem a ještě asi 5 minut opékejte. Přidejte bulgur, zalejte hrnkem vody a vařte asi 15 minut, dokud není pšenice měkká a voda odpařená.

03.

Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, vmíchejte nasekanou mátu a koriandr a rozdělte do lilkových lodiček. Posypejte mandlemi a vraťte ještě na 15 minut do trouby. Podávejte posypané zrníčky granátového jablka a s jogurtem ochuceným solí, pepřem, mátou a koriandrem.

Tip: Místo části bulguru můžete k lilku přidat i mleté maso.

Tušili jste, že i z lilku lze připravit pomazánka?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 943,45 kJ
Bílkoviny44,22 g
Tuky77,05 g
Sacharidy197,38 g
Sůl13,77 g
SAFA14,53 g
Vláknina43,71 g
Cukry45,58 g
Související témata:

Načítám