Článek
Postup
01.
Lilky podélně rozřízněte a pomocí malého nožíku a lžíce vydlabejte dužinu. Potřete olejem, posypejte římským kmínem, osolte a opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut při 200 °C.
02.
Mezitím si připravte náplň: pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli změknout na zbylém oleji, přidejte najemno posekanou dužinu z lilku a česnek, osolte, okořeňte římským kmínem a ještě asi 5 minut opékejte. Přidejte bulgur, zalejte hrnkem vody a vařte asi 15 minut, dokud není pšenice měkká a voda odpařená.
03.
Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, vmíchejte nasekanou mátu a koriandr a rozdělte do lilkových lodiček. Posypejte mandlemi a vraťte ještě na 15 minut do trouby. Podávejte posypané zrníčky granátového jablka a s jogurtem ochuceným solí, pepřem, mátou a koriandrem.
Tip: Místo části bulguru můžete k lilku přidat i mleté maso.
Tušili jste, že i z lilku lze připravit pomazánka?