Článek
Postup
01.
Batáty neloupejte, jen je vydrbejte kartáčkem a lehce potřete olejem. Ze všech stran osolte a opepřete a dejte asi na 50 minut péct při 200 °C. Když jsou brambory na stisk měkké, nechte je trochu vychladnout.
02.
Mezitím, co se brambory pečou, si připravte náplň: nasucho na pánvi nechte vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu, přidejte nasekaný česnek a chilli dle chuti (čerstvou papričku, ale poslouží i sušená), nechte vteřinku rozvonět a vmíchejte špenát. Jakmile zavadne, stáhněte z ohně.
03.
Brambory podélně rozpulte, lžící vydlabejte tak, abyste nepoškodili slupku, a dužinu přidejte ke slanině. Vmíchejte sýr (trochu si můžete dát stranou na ozdobu) a směs osolte a pořádně opepřete (čerstvě mletým pepřem, prosím!).
04.
Bramborové loďky nyní rozložte na plech a směs do nich rozdělte. Pokud je chcete zapéct s vajíčkem, ve středu v náplni vytvořte dostatečně velký důlek, vajíčko do něj rozklepněte a osolte a opepřete. Posypejte zbylým sýrem a na 10 až 15 minut vraťte do trouby, aby se vše prohřálo a sýr roztekl.
05.
Podávejte jen tak, nebo posypané čerstvým koriandrem či petrželí. Můžete přidat ještě trochu kukuřice z mrazáku a čerstvé jalapeños.
Tip: Náplň obměňujte podle toho, co máte doma. Hodí se i fazole, křupavá kořeněná cizrna, olivy, zbytky dalších sýrů či uzenin a k podávání kysaná smetana nebo třeba avokádo.
Další inspiraci na jídla ze sladkých brambor najdete v článku Tři luxusní přílohy z batátů: Smažené noky, pečené měsíčky nebo pyré.