Hlavní obsah
3,6
(46)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Batáty mají nasládlou chuť, oproti klasickým bramborám obsahují víc vitaminů a vlákniny a díky své sytě oranžové barvě i hezky vypadají. Věřím, že z kombinace se slaninou, sýrem a špenátem budete nadšení! Tyhle loďky nicméně připravíte i z obyčejných brambor, tak je někdy vyzkoušejte.

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks batátů
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 90 g anglické slaniny
  • 125 g baby špenátu
  • 150 g čedaru
  • 1 ks chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
K podávání dle chuti
  • 2 ks vejce
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce kukuřice
Článek

Postup

01.

Batáty  neloupejte, jen je vydrbejte kartáčkem a lehce potřete olejem. Ze všech stran osolte a opepřete a dejte asi na 50 minut péct při 200 °C. Když jsou brambory na stisk měkké, nechte je trochu vychladnout.

02.

Mezitím, co se brambory pečou, si připravte náplň: nasucho na pánvi nechte vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu, přidejte nasekaný česnek a chilli dle chuti (čerstvou papričku, ale poslouží i sušená), nechte vteřinku rozvonět a vmíchejte špenát. Jakmile zavadne, stáhněte z ohně.

03.

Brambory podélně rozpulte, lžící vydlabejte tak, abyste nepoškodili slupku, a dužinu přidejte ke slanině. Vmíchejte sýr (trochu si můžete dát stranou na ozdobu) a směs osolte a pořádně opepřete (čerstvě mletým pepřem, prosím!).

04.

Bramborové loďky nyní rozložte na plech a směs do nich rozdělte. Pokud je chcete zapéct s vajíčkem, ve středu v náplni vytvořte dostatečně velký důlek, vajíčko do něj rozklepněte a osolte a opepřete. Posypejte zbylým sýrem a na 10 až 15 minut vraťte do trouby, aby se vše prohřálo a sýr roztekl.

05.

Podávejte jen tak, nebo posypané čerstvým koriandrem či petrželí. Můžete přidat ještě trochu kukuřice z mrazáku a čerstvé jalapeños.

Tip: Náplň obměňujte podle toho, co máte doma. Hodí se i fazole, křupavá kořeněná cizrna, olivy, zbytky dalších sýrů či uzenin a k podávání kysaná smetana nebo třeba avokádo.

Další inspiraci na jídla ze sladkých brambor najdete v článku Tři luxusní přílohy z batátů: Smažené noky, pečené měsíčky nebo pyré.

Načítám