Článek
Postup
01.
Do rendlíku dejte med a máslo, pomalu zahřívejte a míchejte, až se obě suroviny rozpustí a promíchají, ale nevařte. Odstavte a nechte chvíli zchladnout.
02.
Do mísy prosejte mouku a kakao. Přidejte prášek do pečiva a perníkové koření a metličkou sypké suroviny dobře promíchejte. Poté přidejte vejce a máslo s medem a všechno dobře propracujte vařečkou (těsto bude měkké a lepivé, ale nemějte obavy, po odležení zpevní). Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale do druhého dne.
03.
Předehřejte troubu na 170 °C, plechy vyložte papírem na pečení. Odleželé těsto rozválejte na mírně pomoučené desce na výšku asi 0,5 cm a vykrojte jednotlivé tvary – spíše větší a jednodušší. Mohou to být obdélníčky o velikosti přibližně 7 × 9 cm, já jsem použila kulaté vykrajovátko s průměrem 7 cm. Vykrájené perníčky pečte v předehřáté troubě 10–12 minut podle velikosti.
04.
Náplň do perníčků by měla být řidší, perníčky tekutinu vsáknou a budou vláčnější, nesmí ale téct příliš. Podle hustoty přidejte k povidlům velkorysou dávku rumu, koření a citronovou kůrou a všechno dobře promíchejte. Náplň můžete mírně přisladit medem. Umíte povidla z trouby bez cukru?
Tip: Když připravujete perníčky pro děti, nahraďte rum silnějším černým čajem.
05.
Upečené perníčky slepte po dvou vyšší vrstvou náplně a nechte chvíli v chladu odpočinout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu: nalámanou čokoládu dejte do misky do vodní lázně, přidejte kakaové máslo, zahřívejte a míchejte, až se všechno rozpustí a spojí do hladké lesklé polevy. Znáte tři způsoby, jak rozpustit čokoládu?
06.
Slepené perníčky namáčejte do čokolády a nechte v chladu ztuhnout a odležet alespoň do druhého dne. Takhle připravené perníčky v chladu vydrží až tři týdny.
Když už máte po ruce kelímek s povidly, zkuste je použít i ve slaném jídle: možná vám zachutná povidlová omáčka k uzenému masu. A jestli se vám nechtějí dělat jednotlivé slepované perníčky, vezměte to najednou a upečte perník na plech s povidly a čokoládovou polevou!