Článek
Postup
01.
Větší brambory pořádně omyjte a uvařte téměř doměkka, podle velikosti brambor to může trvat 20–25 minut. Zatímco se brambory vaří, nakrájejte slaninu na kostičky a na suché pánvi je opečte dokřupava. Vyjměte na talířek a nechte chvíli stranou.
02.
Uvařené brambory sceďte a nechte krátce zchladnout. Do větší mísy nastrouhejte sýr (lžíci sýru odeberte stranou na závěrečné posypání), přidejte bílou část jarní cibulky nakrájenou najemno, hustou zakysanou smetanu, hořčici a pepř a promíchejte. Rozpalte troubu na 200 °C.
Tip: Do brambor můžete použít jakýkoliv oblíbený sýr, který se dobře taví, nebo jejich směs. Kromě čedaru se hodí gouda, tučnější eidam, jemná mozzarella nebo sýr s modrou plísní. Chuť bude výraznější, když přidáte i kousek sýra parmazánového typu.
03.
Až brambory trochu vychladnou, opatrně je rozřízněte na polovinu a vnitřky vydlabejte tak, aby zbyla vrstva silná asi 1 cm. Vydlabané vnitřky rozmačkejte vidličkou, přidejte k sýrové směsi a promíchejte. Do směsi přidejte opečené kostičky slaniny, ochutnejte a případně dosolte.
04.
Poloviny brambor položte na plech vyložený papírem na pečení a naplňte je sýrovou směsí. Povrch ještě posypejte odloženou lžící sýra a pečte asi 20 minut dozlatova. Před podáváním posypejte hrstí čerstvých bylinek.
Tip: Hostům nabídněte k bramborám i kelímek s hustou zakysanou smetanou.
Skvělá či netradiční příloha dokáže jídlo opravdu pozvednout. Zkuste dokonalé domácí hranolky nebo překvapivou libanonskou rýži s nudlemi.