Článek
Postup
01.
Batáty opláchněte a osušte, potřete olejem a osolte. Každý jednotlivě zabalte do alobalu a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Poté je vyjměte, rozbalte a překrojte na polovinu. Velkou část dužiny vydlabejte a nasekejte nadrobno.
CHCETE NĚCO JAKO BRAMBORY, ALE TROCHU ZAJÍMAVĚJŠÍHO?
02.
V pánvi na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte prolisovaný česnek a římský kmín, zamíchejte a nechte provonět. Pak vložte mleté maso a opečte dohněda. Vmíchejte rajčata, na proužky nakrájenou papriku, nasekanou chilli papričku, nakrájenou vydlabanou batátovou dužinu a směs osolte a opepřete.
03.
Takto připravenou směs přiklopte a poduste pod pokličkou asi 20 minut, potom přidejte fazole a kukuřici. Vše důkladně promíchejte a směs rozdělte do vydlabaných batátů. Vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku a vraťte zpět do rozehřáté trouby.
BATÁTOVÉ DELIKATESY
04.
Naplněné batáty pečte 20 až 25 minut. Mezitím zakysanou smetanu trochu osolte, opepřete a zakapejte limetkou. Sýr rozdrobte a koriandr nasekejte.
05.
Hotové batáty posypejte sýrem a čerstvým koriandrem. Podávejte s ochucenou zakysanou smetanou.
Nemáte rádi batáty? Udělejte si plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou nebo pečené plněné brambory v alobalu se slaninou a fazolemi.