Hlavní obsah
3,0
(181)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Plněné papriky si můžete připravit i den předem a před podáváním je už jen zapéct. Místo klasické náplně zkuste lehčí verzi s krůtím masem a výživnější červenou rýží. Vše okořeňte v mexickém stylu a zapečte se sýrem, moc si pochutnáte!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Papriky
  • 5 ks paprik
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 ks mrkve
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 g čedaru
  • 1 hrnek rýže
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Omáčka
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Maso můžete použít nejen krůtí, ale i kuřecí či mix hovězího a vepřového. Stejně jako papriky se hodí i kapie. Rýži můžete zvolit výživnější červenou.

Foto: Eva Malúšová

Zde použité barevné tlustostěnné papriky, ale dát můžete i jakékoli jinéFoto: Eva Malúšová

02.

Nejprve na oleji dozlatova orestujte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a chilli papričku. Přidejte maso, vařečkou ho rozdělujte na kousky, a když se zatáhne, vmíchejte protlak, prolisovaný nebo nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín, malou lžičku soli a poměrně dost čerstvě mletého pepře. Plechovku od protlaku ještě vypláchněte vodou, nechte chvilku provařit a stáhněte z ohně.

Foto: Eva Malúšová

Opečení dodá zelenině i masu mnohem lepší chuť, než kdyby se pouze pekloFoto: Eva Malúšová

03.

Mezitím si stihnete z papriky odkrojit vršek a vyndat semínka.

Foto: Eva Malúšová

Z papriky opatrně vyndejte semínka a vršky si schovejte jako víčkaFoto: Eva Malúšová

04.

Připravte si omáčku: přímo v pekáčku smíchejte passatu s trochou soli, čerstvě mletého pepře, oreganem (hrst čerstvého, ale stejně dobře poslouží lžička sušeného) a prolisovaný česnek.

Foto: Eva Malúšová

Jestli pěstujete oregano nebo bazalku, určitě použijte raději tyto čerstvé bylinkyFoto: Eva Malúšová

05.

Nyní k masu vmíchejte uvařenou rýži (asi 1/3 hrnku suché rýže), většinu sýra, trochu si nechte na posypání. Pomocí lžíce papriky naplňte a položte do pekáčku s omáčkou.

Foto: Eva Malúšová

Část sýru si schovejte na posypáníFoto: Eva Malúšová

06.

Přiklopte víčky z paprik a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny péct. Když jsou papriky měkké, odklopte víčka, posypejte odloženým sýrem a ještě na chvíli vraťte do trouby.

Foto: Eva Malúšová

Aby se sýr nespálil, papriky s ním posypejte až těsně před koncem pečeníFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte jen tak, nebo s čerstvým salátem či pečivem a limetou na pokapání.

Foto: Eva Malúšová

Díky rýži, masu a zelenině máte z paprik kompletní jídlo, ke kterému už není třeba nic přidávatFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tak prosím, vyberte siFoto: Eva Malúšová

Tip: Pro ještě sytější verzi přidejte do náplně scezené fazole.

Pro mexickou kuchyni je typická kombinace římského kmínu, chilli a papriky. Zkuste podobně kořeněné chilli con carne nebo kuře s přílohou z jednoho hrnce.

Související témata:

Načítám