Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Maso můžete použít nejen krůtí, ale i kuřecí či mix hovězího a vepřového. Stejně jako papriky se hodí i kapie. Rýži můžete zvolit výživnější červenou.
02.
Nejprve na oleji dozlatova orestujte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a chilli papričku. Přidejte maso, vařečkou ho rozdělujte na kousky, a když se zatáhne, vmíchejte protlak, prolisovaný nebo nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín, malou lžičku soli a poměrně dost čerstvě mletého pepře. Plechovku od protlaku ještě vypláchněte vodou, nechte chvilku provařit a stáhněte z ohně.
03.
Mezitím si stihnete z papriky odkrojit vršek a vyndat semínka.
04.
Připravte si omáčku: přímo v pekáčku smíchejte passatu s trochou soli, čerstvě mletého pepře, oreganem (hrst čerstvého, ale stejně dobře poslouží lžička sušeného) a prolisovaný česnek.
05.
Nyní k masu vmíchejte uvařenou rýži (asi 1/3 hrnku suché rýže), většinu sýra, trochu si nechte na posypání. Pomocí lžíce papriky naplňte a položte do pekáčku s omáčkou.
06.
Přiklopte víčky z paprik a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny péct. Když jsou papriky měkké, odklopte víčka, posypejte odloženým sýrem a ještě na chvíli vraťte do trouby.
07.
Podávejte jen tak, nebo s čerstvým salátem či pečivem a limetou na pokapání.
Tip: Pro ještě sytější verzi přidejte do náplně scezené fazole.
Pro mexickou kuchyni je typická kombinace římského kmínu, chilli a papriky. Zkuste podobně kořeněné chilli con carne nebo kuře s přílohou z jednoho hrnce.