Článek
Postup
01.
Papriky nasucho na pánvi, na hořáku nebo pod grilem ze všech stran zprudka opečte, aby zčernaly a vytvořily se na nich puchýřky. Uzavřete je do sáčku nebo plastové krabičky a nechte 15 minut zapařit.
02.
Mezitím se pusťte do omáčky (v Mexiku ji připravují z čerstvých rajčat – asi 500 g na dvě porce –, které spolu s česnekem a cibulí nasucho z obou stran na pánvi opečou a poté jen rozmixují s kuřecím vývarem). My použijeme rajčata drcená v plechovce, protože mají výraznější chuť než zimní dovážená.
03.
Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla, přidejte nasekaný česnek a po asi 10 vteřinách, když začne vonět, přilijte rajčata. Osolte a opepřete, případně přidejte kuřecí bujon pro bohatší chuť, 10 minut povařte a poté rozmixujte na hladkou omáčku. Dochuťte trochou limetové šťávy.
04.
Spařené papriky oloupejte, nožíkem na boku nakrojte a vyndejte z nich semínka. Naplňte je natrhaným sýrem (mozzarellou nebo jiným vámi oblíbeným, pokud jako já zrovna nemáte po ruce mexický sýr Oaxaca) a stáhněte párátky.
05.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte žloutky a trochu soli a čerstvě mletého pepře. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Papriky obalte v troše mouky a poté ve vajíčku a z obou stran dozlatova smažte. Špachtlí můžete přidávat trochu těstíčka, kdyby z paprik stékalo.
06.
Podávejte s rýží a připravenou omáčkou.
Tip: I když není loupání paprik zrovna nejzábavnější záležitostí, odolejte pokušení ho vynechat – slupka je nejhůře stravitelná část paprik. Opečením navíc také trochu změknou, takže nebude třeba další dlouhá tepelná úprava.
Máte rádi mexickou kuchyni? Vyzkoušejte i tuto fazolovou polévku, tacos s trhaným hovězím, kuře s rýží nebo avokádové guacamole!