Hlavní obsah
3,1
(149)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Papriky můžete plnit na sto způsobů, existují verze vegetariánské i masové, můžete je péct, grilovat i dusit v omáčce. V Česku nejspíš narazíte na papriky plněné masem, s rajskou omáčkou a jako přílohu vám nabídnou knedlík. Nic proti klasickému receptu, ale proč nezkusit něco nového? Náš tip má původ v Maďarsku a určitě si ho oblíbí celá rodina.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Plněné papriky
  • 120 g kulatozrnné rýže
  • 500 g vepřové plece
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 6 ks zelené papriky
Omáčka
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 g rajčatové passaty
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).

02.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem a opatrně odstraňte i bílé žilky. Nejlepší jsou tenkostěnné „maďarské“ papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.

03.

Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm.

04.

Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo, přidejte kopcovitou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer – dodá jí hloubku a posílí „masovou“ chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody.

05.

Z hotového jídla odstraňte celer a koření. Protentokrát zapomeňte na knedlík a maďarské plněné papriky podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.

A jak děláte plněné papriky vy?

Související témata:

Načítám