Článek
Postup
01.
Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).
02.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem a opatrně odstraňte i bílé žilky. Nejlepší jsou tenkostěnné „maďarské“ papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.
03.
Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm.
04.
Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo, přidejte kopcovitou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer – dodá jí hloubku a posílí „masovou“ chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody.
05.
Z hotového jídla odstraňte celer a koření. Protentokrát zapomeňte na knedlík a maďarské plněné papriky podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.
A jak děláte plněné papriky vy?