Hlavní obsah
3,8
(64)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V létě by byl skoro hřích si alespoň jednou nepřipravit plněné papriky s voňavou rajčatovou omáčkou. A protože myslíme i na vegetariány, tentokrát je tu recept na náplň bez masa, který ovšem zachutná i milovníkům masité klasiky.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Papriky
  • 8 ks paprik
  • 2 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 1/4 ks celeru
  • 80 g sójového granulátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Omáčka
  • 1 000 g rajčatové passaty
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Během pečení omáčka dost zhoustne. Pokud ji máte raději řidší, přidejte do ní trochu zeleninového vývaru nebo vody. Když zvolíte vodu, omáčku je dobré více ochutit.

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer. Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.

02.

Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (pokud máte, využijte domácí vegetu), 10 minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.

Tip: Sójový granulát v náplni klidně vyměňte za rozmačkané tofu, tempeh, uvařený bulgur nebo směs oříšků a semínek.

03.

Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi 10 minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).

04.

Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu balení passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.

05.

Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké.

06.

Plněné papriky podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou, skvělé jsou i těstoviny.

Foto: Jakub Jurdič

K výrazné rajčatové omáčce a plněným paprikám je výborná klasická bílá rýže, ale prima je i bulgur, kuskus nebo pohankaFoto: Jakub Jurdič

Načítám