Hlavní obsah
3,1
(188)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tohle cukroví připomíná svým vzhledem známější myslivecké knoflíky, ale první pohled klame. Na rozdíl od nich totiž nesedí na kolečku lineckého těsta, a navíc je spojené bohatým krémem z másla a ořechů. Díky tomu je vláčnější a má tu nejořechovější chuť, jakou si dovedete představit.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Na ořechové korpusy
  • 210 g vlašských ořechů
  • 350 g cukru moučka
  • 5 ks bílku
  • 1/4 lusku mleté vanilky
  • 50 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Na ořechový krém
  • 100 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1/4 lusku mleté vanilky
  • 1 lžíce rumu
Na dokončení
  • 150 g vlašských ořechů
Článek

Nemáte rádi vlašské oříšky? Cukroví bude fungovat i z lískových.

Postup

01.

Vlašské ořechy rozmixujte najemno. Já je před mixováním ještě krátce opeču na plechu v troubě, postačí 10 minut při 180 °C, jejich chuť se ještě zvýrazní.

02.

Rozmixované ořechy dejte do mísy, prosejte k nim moučkový cukr, přidejte semínka vanilky a špetku soli a promíchejte. Přidejte bílky a elektrickým šlehačem vyšlehejte do husté nadýchané hmoty. Nakonec zlehka stěrkou zamíchejte prosátou mouku.

03.

Plechy vyložte papírem na pečení a těsto přeložte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Předehřejte troubu na 170 °C. Na plechy nastříkejte ořechové pusinky a polovinu z nich ozdobte půlkou vlašského ořechu. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut podle velikosti: pozorně je sledujte a nenechte spálit. Až budou na dotek suché a spodní část začne tmavnout, máte hotovo. Vyndejte je z trouby, opatrně odlepte a nechte zchladnout, v mezičase si připravte krém.

04.

Na krém vyšlehejte do nadýchané pěny změklé máslo s cukrem a vanilkou. Nakonec přidejte rozmixované ořechy a rum a dobře promíchejte. Zchladlé korpusy spojte krémem a vkládejte do papírových košíčků. Doporučuji vám stříkat krém pomocí cukrářského sáčku, je to rychlejší a cukroví bude vypadat jako od profesionála. Skladujte v suchu a chladu.

Tip: Část ořechů můžete spojit zbylou ganache (krém) z hořké čokolády a výsledek bude také skvělý. Bude chutnat hlavně těm, kteří nemají rádi příliš sladké cukroví, a příprava je opravdu jednoduchá: rozlámejte do misky 180 gramů 70% čokolády (nebo použijte čokoládové pecky). V kastrůlku přiveďte k varu 100 gramů tučné sladké smetany, nalijte ji na čokoládu a jemně míchejte, až se všechna čokoláda rozpustí a vznikne hladký lesklý krém. Uložte ho na noc do chladu. Na druhý den nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a můžete ho použít ke spojení ořechových korpusů.

Pokud vás zajímá více druhů curkoví od M. J. Sandtnerové, zkuste linecké s marmeládou, nepečené šípkové cukroví nebo perníčky z žitné mouky.

Načítám