Hlavní obsah

Plněné masové knedlíčky. S receptem krok za krokem!

Foto: Mona Martinů

Pochutnejte si na gruzínské specialitě kinkali!Foto: Mona Martinů

Láká vás divoká Gruzie, ale na nejbližší dovolenou to zatím nevidíte? Nalaďte se na Kavkaz alespoň kulinářsky a pusťte se se mnou do přípravy masových knedlíčků kinkali. Jsou plné chuti a vůně!

Článek

Gruzínská kuchyně u nás sice zatím není tak rozšířená jako její jihoevropské sestry, ale o to víc si vás získá, jakmile ji jednou okusíte. Já si od Černého moře přivezla mimo jiné recept na šťavnaté masové knedlíčky kinkali.

Tradičně se jedí rukama (o tom, že je neslušné je jíst příborem, jsem se samozřejmě dozvěděla až po několika návštěvách místních restaurací :-)) tak, že se nejprve vysaje šťáva a až poté sní zbytek. Ale pozor! Uzlíky z těsta, které jsou na konci, se nejí! Údajně proto, aby si pak každý mohl spočítat, kolik knedlíčků snědl – pokrmy se totiž v Gruzii běžně servírují doprostřed stolu pro všechny dohromady a strávníci si pak sami nabírají. Musím ale říct, že to svádí ke švindlování – počet zbylých uzlíků prostě nikdy nesedí s původním počtem knedlíčků!

Kinkali aneb Plněné gruzínské knedlíčky

Na 4 porce potřebujete: 2,5 hrnku hladké mouky, lžíci rostlinného oleje, sůl, hrnek vody, hladkou mouku na podsypání. Na náplň: 500 g mletého vepřového masa (nejlépe do 10 % tuku, použít můžete i mix s hovězím nebo skopové), 1 velkou cibuli, hrst koriandru, hrst petržele, lžičku mletého římského kmínu, chilli papričku, sůl, pepř, studenou vodu

Foto: Mona Martinů

Kinkali se nejčastěji plní mletým masem, ale setkat se můžete i s houbovou, sýrovou nebo bramborovou variantouFoto: Mona Martinů

Postup: Mouku, olej a špetku soli dejte do mixéru, přilejte ¾ hrnku vroucí vody a rozmixujte. Pokud by byla směs příliš drobivá, přilejte zbylou vodu, kdyby se naopak lepila, tak další mouku. Vyndejte a propracujte v hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odležet.

Foto: Mona Martinů

Z mouky, vroucí vody, soli a oleje vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho půl hodiny odležetFoto: Mona Martinů

Mezitím si připravte náplň: maso (nejlépe to jde rukama) smíchejte s najemno nasekanou cibulí, koriandrem a petrželí a okořeňte římským kmínem a chilli. Dobře osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a postupně přilévejte tolik studené vody, kolik maso pojme, aby zároveň nebylo příliš řídké. Voda (nebo vývar) se do masa přidává, aby byla náplň obzvláště šťavnatá, mně to vyšlo na asi 200 ml.

Foto: Mona Martinů

Maso smíchejte s nasekaným koriandrem, petrželí, chilli a cibulí a ochuťte římským kmínem, čerstvě mletým pepřem a solíFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Voda se do náplně přidává, aby byly knedlíčky pěkně šťavnatéFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Z těsta odkrajujte kuličky o něco větší než vlašský ořech, z každé vyválejte tenkou placku a naplňte lžičkou masaFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Knedlíčky zabalte jako malé měšce a vršek zatočte, aby se zpevnilFoto: Mona Martinů

Z odleželého těsta pak vykrajujte kuličky o něco větší než vlašský ořech, každou na pomoučeném vále rozválejte do tenka, naplňte lžičkou masa a zabalte do měšce. Horní část ještě zatočte a odkládejte na pečicí papír nebo plech posypaný další moukou. Vařte v osolené vroucí vodě asi 6 minut od chvíle, kdy knedlíčky vyplavou na povrch. Opepřete a podávejte.

Tip: Místo masa knedlíčky plňte stejně okořeněnou směsí nasekaných hub nebo je podobně jako pelmeně doplňte kysanou smetanou.

Foto: Mona Martinů

Když máte hotovo, knedlíčky vařte v osolené vroucí vodě asi 6 minut od momentu, kdy vyplavou na povrchFoto: Mona Martinů

Přivezli jste si z dovolené nějaký zajímavý recept? Podělte se s ostatními čtenáři!

Související témata:

Načítám