Článek
Gruzínská kuchyně u nás sice zatím není tak rozšířená jako její jihoevropské sestry, ale o to víc si vás získá, jakmile ji jednou okusíte. Já si od Černého moře přivezla mimo jiné recept na šťavnaté masové knedlíčky kinkali.
Tradičně se jedí rukama (o tom, že je neslušné je jíst příborem, jsem se samozřejmě dozvěděla až po několika návštěvách místních restaurací :-)) tak, že se nejprve vysaje šťáva a až poté sní zbytek. Ale pozor! Uzlíky z těsta, které jsou na konci, se nejí! Údajně proto, aby si pak každý mohl spočítat, kolik knedlíčků snědl – pokrmy se totiž v Gruzii běžně servírují doprostřed stolu pro všechny dohromady a strávníci si pak sami nabírají. Musím ale říct, že to svádí ke švindlování – počet zbylých uzlíků prostě nikdy nesedí s původním počtem knedlíčků!
Kinkali aneb Plněné gruzínské knedlíčky
Na 4 porce potřebujete: 2,5 hrnku hladké mouky, lžíci rostlinného oleje, sůl, hrnek vody, hladkou mouku na podsypání. Na náplň: 500 g mletého vepřového masa (nejlépe do 10 % tuku, použít můžete i mix s hovězím nebo skopové), 1 velkou cibuli, hrst koriandru, hrst petržele, lžičku mletého římského kmínu, chilli papričku, sůl, pepř, studenou vodu
Postup: Mouku, olej a špetku soli dejte do mixéru, přilejte ¾ hrnku vroucí vody a rozmixujte. Pokud by byla směs příliš drobivá, přilejte zbylou vodu, kdyby se naopak lepila, tak další mouku. Vyndejte a propracujte v hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odležet.
Mezitím si připravte náplň: maso (nejlépe to jde rukama) smíchejte s najemno nasekanou cibulí, koriandrem a petrželí a okořeňte římským kmínem a chilli. Dobře osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a postupně přilévejte tolik studené vody, kolik maso pojme, aby zároveň nebylo příliš řídké. Voda (nebo vývar) se do masa přidává, aby byla náplň obzvláště šťavnatá, mně to vyšlo na asi 200 ml.
Z odleželého těsta pak vykrajujte kuličky o něco větší než vlašský ořech, každou na pomoučeném vále rozválejte do tenka, naplňte lžičkou masa a zabalte do měšce. Horní část ještě zatočte a odkládejte na pečicí papír nebo plech posypaný další moukou. Vařte v osolené vroucí vodě asi 6 minut od chvíle, kdy knedlíčky vyplavou na povrch. Opepřete a podávejte.
Tip: Místo masa knedlíčky plňte stejně okořeněnou směsí nasekaných hub nebo je podobně jako pelmeně doplňte kysanou smetanou.
Přivezli jste si z dovolené nějaký zajímavý recept? Podělte se s ostatními čtenáři!