Článek
Postup
01.
Použijte 2 větší nebo 4 malé lilky. Ze sýru se hodí feta nebo balkán. Maso jehněčí, které se k lehce orientálnímu koření perfektně hodí, ale nic nezkazíte ani vepřovým, hovězím či jejich mixem. Pokud dáváte mátu a oregano sušené, stačí vám od každého lžička.

Lilky naplníme šťavnatou masovou směsí s voňavým kořením a bylinkamiFoto: Eva Malúšová
02.
Lilky omyjte, osušte, podélně rozpulte, nožíkem si vyznačte asi centimetrový okraj, vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky a lžičkou vydlabejte. Tu pak nasekejte, v cedníku smíchejte se lžičkou soli a nechte vypotit, než si připravíte náplň.

Lilky pomocí nožíku a lžičky vydlabejte, dužinu nasekejte a prosolte – později ji přidáte do náplněFoto: Eva Malúšová
03.
Lilky ze všech stran potřete olejem, osolte a opepřete. Položte na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut při 180 °C předpečte.

Díky ochucení a předpečení bude výborná i jinak opomíjená lilková „mistička“Foto: Eva Malúšová
04.
Mezitím nechte na troše oleje zesklovatět najemno pokrájenou cibuli (přidat můžete i špetku chilli), vmíchejte maso a zprudka ho ze všech stran opečte, rozdělujte ho přitom vařečkou na kousky. Když se maso zatáhne, zasypejte ho nasekaným česnekem, mátou, oreganem, skořicí a římským kmínem a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Pokud máte, oregano a mátu dejte čerstvéFoto: Eva Malúšová
05.
Vmíchejte rajčata, rozinky (věřte mi, v náplni jsou skvělé!) a pořádně vymačkanou dužinu z lilků (díky vypocení nebude hořká a vodnatá), osolte a 5 až 10 minut zprudka povařte, aby směs zhoustla.

K masu přidejte i rajčata a vymačkanou dužinu z lilkůFoto: Eva Malúšová
06.
Náplň dochuťte čerstvě mletým pepřem, trochou balzamika nebo citronu a případně další solí, naplňte do lilků a asi půl hodiny při 180 °C zapečte. Posypejte sýrem a dalšími bylinkami (máta, oregano, petržel, koriandr) a podávejte.

Sýrem lilky posypejte až po upečeníFoto: Eva Malúšová
07.
Přidat můžete ještě krémovou omáčku z tahini: sezamovou omáčku jednoduše zřeďte horkou vodou a dochuťte trochou soli a citronové šťávy.

Baklažány podávejte jen tak, s čerstvým pečivem nebo lehkým salátemFoto: Eva Malúšová

Neuvěřitelně voňavá kombinace koření, bylinek a jehněčího (nebo jiného masa) přesvědčí i zaryté odpůrce lilků (a když ne, zbude víc na nás!)Foto: Eva Malúšová
Z pečených lilků a tahini připravíte i božskou pomazánku baba ganuš a báječné jsou i ve formě vegetariánského kari.