Hlavní obsah
3,2
(111)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Lilky v hitparádě zeleniny neobsazují první příčky u každého, mnohdy to je ale jen chyba úpravy. Když je dobře ochutíte, naplníte voňavou směsí mletého masa, koření a rajčat a zapečete se sýrem, chutnají vážně fantasticky. Zkuste tuhle orientem šmrncnutou variantu plněné zeleniny (stejná úprava se hodí i na cukety) a uvidíte!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na lilky & omáčku (bylinky můžete dát i sušené)
  • 2 ks lilku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 500 g mletého masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého oregana
  • 1 hrst máty
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 50 g sýra
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na tahini omáčku (lze vynechat)
  • 3 lžíce pasty tahini
  • 1/2 ks citronu
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Použijte 2 větší nebo 4 malé lilky. Ze sýru se hodí feta nebo balkán. Maso jehněčí, které se k lehce orientálnímu koření perfektně hodí, ale nic nezkazíte ani vepřovým, hovězím či jejich mixem. Pokud dáváte mátu a oregano sušené, stačí vám od každého lžička.

Foto: Eva Malúšová

Lilky naplníme šťavnatou masovou směsí s voňavým kořením a bylinkamiFoto: Eva Malúšová

02.

Lilky omyjte, osušte, podélně rozpulte, nožíkem si vyznačte asi centimetrový okraj, vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky a lžičkou vydlabejte. Tu pak nasekejte, v cedníku smíchejte se lžičkou soli a nechte vypotit, než si připravíte náplň.

Foto: Eva Malúšová

Lilky pomocí nožíku a lžičky vydlabejte, dužinu nasekejte a prosolte – později ji přidáte do náplněFoto: Eva Malúšová

03.

Lilky ze všech stran potřete olejem, osolte a opepřete. Položte na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut při 180 °C předpečte.

Foto: Eva Malúšová

Díky ochucení a předpečení bude výborná i jinak opomíjená lilková „mistička“Foto: Eva Malúšová

04.

Mezitím nechte na troše oleje zesklovatět najemno pokrájenou cibuli (přidat můžete i špetku chilli), vmíchejte maso a zprudka ho ze všech stran opečte, rozdělujte ho přitom vařečkou na kousky. Když se maso zatáhne, zasypejte ho nasekaným česnekem, mátou, oreganem, skořicí a římským kmínem a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Foto: Eva Malúšová

Pokud máte, oregano a mátu dejte čerstvéFoto: Eva Malúšová

05.

Vmíchejte rajčata, rozinky (věřte mi, v náplni jsou skvělé!) a pořádně vymačkanou dužinu z lilků (díky vypocení nebude hořká a vodnatá), osolte a 5 až 10 minut zprudka povařte, aby směs zhoustla.

Foto: Eva Malúšová

K masu přidejte i rajčata a vymačkanou dužinu z lilkůFoto: Eva Malúšová

06.

Náplň dochuťte čerstvě mletým pepřem, trochou balzamika nebo citronu a případně další solí, naplňte do lilků a asi půl hodiny při 180 °C zapečte. Posypejte sýrem a dalšími bylinkami (máta, oregano, petržel, koriandr) a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Sýrem lilky posypejte až po upečeníFoto: Eva Malúšová

07.

Přidat můžete ještě krémovou omáčku z tahini: sezamovou omáčku jednoduše zřeďte horkou vodou a dochuťte trochou soli a citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Baklažány podávejte jen tak, s čerstvým pečivem nebo lehkým salátemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Neuvěřitelně voňavá kombinace koření, bylinek a jehněčího (nebo jiného masa) přesvědčí i zaryté odpůrce lilků (a když ne, zbude víc na nás!)Foto: Eva Malúšová

Z pečených lilků a tahini připravíte i božskou pomazánku baba ganuš a báječné jsou i ve formě vegetariánského kari.

Načítám