Článek
01.
Smíchejte oba druhy mouky, přidejte vejce, sůl a tolik studené vody, aby vzniklo tužší nelepivé těsto. Nechte ho chvíli v chladu odpočinout a zatím si připravte náplň.
02.
Maso umelte na jemno. Nebo požádejte řezníka, ať vám ho umele nadvakrát, struktura bude ideální. Osolte ho, okořeňte, přidejte prolisovaný česnek a podle originálního receptu na drobno nakrájenou menší cibuli. (Hledají-li vaši strávníci každou stopu cibule v jídle, aby ho mohli odmítnout, vynechte ji.) Přidejte do hmoty 2–3 lžíce ledové vody a dobře rukou propracujte.
03.
Posypte vál hladkou moukou, oddělte půlku těsta a vyválejte na tenkou placku. Nemusíte se bát, s těstem se pracuje dobře. Vykrájejte kolečka o průměru asi 6 cm. Na každé kolečko dejte lžičku náplně. Kolečka po obvodu navlhčete prstem namočeným ve studené vodě a složte na půl. Okraje dobře stiskněte a cípy ještě přes prst spojte do jakéhosi prstýnku nebo ouška – tak, jak je vidět na fotografii. Takhle zpracujte i druhou půlku těsta. (Úplné zbytky těsta zmačkejte do kuličky, nastrouhejte, nechte proschnout a použijte jako zavářku do polévky.)
04.
Hotové pelmeně vsypte do většího množství vařící osolené vody, velmi jemně vařečkou odlepte ode dna a vařte asi 10 minut. Poté jeden vylovte a zkontrolujte, jestli je náplň uvařená. Pelmeně sceďte, přidejte máslo a ihned podávejte s kopečkem zakysané smetany a čerstvě mletým černým pepřem.
Moje tipy: Udělejte pelmeně rovnou z dvojnásobné dávky. Výborně se mrazí (připravené, ale neuvařené) a v čase nouze máte domácí chutnou večeři na stole za 15 minut. Já také někdy trochu kacířsky použiji dva tři na porci jako luxusní vložku do vývaru.
Do náplně se někdy přidává jehněčí, podávají se s čerstvým koprem i kapkou octa a máte-li kuráž, můžete na zapití přidat i 100 gramů vodky. Jako carští důstojníci.
dfhsshkgg