Hlavní obsah
3,0
(342)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo peče brambory i vcelku jen tak, někdo je balí do alobalu. Víte ale, jaký to má smysl? Prozradíme vám, proč tenhle jednoduchý trik použít. Alobal soustředí teplo do jednoho místa a zároveň to bramborám dodá na jemnosti. Budou se v podstatě péct ve své vlastní páře.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Brambory
  • 4 ks brambor
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Náplň
  • 50 g uzeného špeku
  • 1/2 ks cibule
  • 1/2 konzervy fazolí v rajčatové omáčce
  • 1/2 lžičky chilli pasty
  • 4 lžíce sýra
Článek

Postup

01.

Brambory několikrát lehce propíchněte vidličkou a potřete ze všech stran směsí olivového oleje, mořské soli a kdo chce, tak i hrubě mletého pepře. Každou zvlášť položte na čtverec alobalu a ten uzavřete jako měšec. Brambory balte do lesklé strany folie, teplo se tak bude lépe koncentrovat.

02.

Takto připravené brambory naskládejte do pekáčku, ten pro ještě silnější parní efekt můžete přiklopit víkem. Předehřejte troubu na 200 °C a pečte 40–60 minut doměkka, záleží na velikosti brambor a vaší troubě.

03.

Mezitím si připravte náplň. Někdo preferuje jen lžíci zakysané smetany nebo krémového sýru, my jsme je tentokrát naplnili fazolemi. Špek nakrájejte na malé kostičky a vložte na pánev. Když pustí většinu tuku, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. 

04.

Slijte přebytečný tuk a ke škvarkům s cibulkou přidejte asi 1/2 plechovky pečených fazolí v rajčatové omáčce. Podle chuti přidejte trochu chilli pasty. Prohřejte.

05.

Hotové brambory vyndejte z trouby a teplotu zvyšte na 220 °C nebo zapněte horní gril, pokud jej vaše trouba má. Brambory rozbalte a uprostřed je podélně nařízněte. Naplňte fazolemi se špekem a cibulkou a každou bramboru posypte trochou nastrouhaného sýru. V troubě ještě zapečte dozlatova.

Brambory můžete samozřejmě upéct v troubě na spoustu způsobů i bez alobalu. Nabízíme další tři skvělé recepty nebo zkuste brambory gratinované s celerem a kuřecím masem či s křupavou krustou.

Načítám