Článek
Postup
01.
Umyté a osušené přílohové brambory (4 velké nebo více menších, ty se upečou rychleji) rukama potřete olejem, osolte a opepřete a při 200 °C pečte asi hodinu doměkka. Druhou variantou je připravit je v mikrovlnce – to trvá asi 15 minut a v polovině je musíte obrátit.
02.
Mezitím si nasucho na pánvi opražte slaninu a poté ji pokrájejte nebo rozdrobte na kousky. Cibulku nasekejte (zelenou část si můžete schovat na ozdobu) a sýr nastrouhejte. Hrst sýru odložte na posypání.
03.
Upečené brambory podélně rozřízněte, nechte chvilku vychladnout, vydlabejte dužninu a smíchejte ji se slaninou, cibulkou, sýrem, smetanou (180 až 200 g) a prolisovaným česnekem. Osolte a opepřete, a kdyby byla náplň moc tuhá, zřeďte ji trochou mléka. Rozdělte do vydlabaných brambor a posypejte zbylým sýrem.
04.
Dejte asi na 15 minut při 200 °C zapéct, až se sýr rozteče. Posypejte nasekanou zelenou částí jarní cibulky nebo pažitkou a podávejte. Naplněné brambory můžete připravit i dopředu (nebo dokonce zamrazit) a před podáváním už jen o chvíli déle zapékat.
Pro bezmasou verzi: Samozřejmě vynechte slaninu, ale přidejte kousek másla, nasekaná sušená rajčata v oleji, další druh sýra nebo třeba orestovanou cibuli.