Článek
Pečené plněné brambory mají tu výhodu, že v nich můžete zužitkovat v podstatě cokoli: ať už to bude dietnější, ale zato pěkně pikantní mix z fazolí, kukuřice a rajčátek, poctivá porce sýru a slaniny, nebo třeba jihem vonící směs bylinek, sušených rajčat a oliv, dneska si na své přijde určitě každý!
Brambory s karamelizovanou cibulkou a nivou
Na 2 porce potřebujete:2 velké brambory, velkou červenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje nebo másla a trochu na potření, lžíci balzamikového octa, lžičku cukru krupice, sůl, pepř, tymián, 50 g nivy, 4 plátky slaniny
Postup: Brambory pořádně omyjte, osušte a několikrát propíchejte vidličkou. Potřete olejem a zabalené v alobalu pečte na 220 stupňů asi 80 minut, nebo dokud nebudou měkké. Mezitím na másle nebo oleji pomalu opékejte nakrájenou cibuli, po asi 10 minutách zasypte cukrem, který nechte chvilku zkaramelizovat, osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu a balsamico.
Slaninu přidejte na plech vedle brambor, nechte asi 10 minut vypéct do křupava a po vychladnutí ji spolu s nivou rozdrobte k cibuli. Upečené brambory nařízněte do kříže, naplňte cibulovou směsí a vraťte ještě na chvilku do trouby.
Lodičky se sýrem, sušenými rajčaty a olivami
Na 2 porce potřebujete: 2 velké brambory, olej na potření, 50 g balkánského sýra, 30 g vypeckovaných černých oliv, 30 g sušených rajčat v oleji, sůl, pepř, čerstvou bazalku nebo oregano
K podávání: malou hlávku salátu, rajče, lžíci medu, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu, sůl, bílý pepř, lžičku dijonské hořčice
Postup: Odrhnuté a usušené brambory několikrát propíchejte vidličkou, potřete olejem a pečte na 220 stupňů zabalené v alobalu asi 80 minut, nebo dokud nejsou balíčky na stisk měkké. Po upečení je podélně rozřízněte, vydlabejte a dužninu smíchejte s nadrobeným sýrem, nakrájenými olivami a rajčaty i nasekanými bylinkami. Podle chuti osolte (se solí ale opatrně, balkánský sýr jí obsahuje dost), a opepřete a plňte zpátky do vydlabaných slupek.
Salát i rajče nakrájejte, ze zbylých ingrediencí vyšlehejte zálivku a podávejte spolu s bramborami.
Pečené batáty s avokádovou salsou
Na 2 porce potřebujete: 2 batáty, olej na potření, avokádo, stroužek česneku, limetku, římský kmín, sůl, pepř, čerstvý koriandr, 100 g čerstvé nebo sterilované kukuřice, 100 g sterilovaných červených fazolí, velké rajče nebo 100 g cherry rajčátek, chilli papričku, lžičku sladké papriky, sůl, pepř
Postup: Batáty omyjte, osušte, potřete olejem a několikrát propíchejte vidličkou. Zabalte je do alobalu a pečte při 220 stupních 50 minut, nebo dokud nebudou na stisk měkké. Mezitím si připravte avokádovou salsu: ručním mixérem rozmixujte na pastu oloupané nakrájené avokádo, prolisovaný česnek, limetkovou šťávu, špetku soli a pepře, lžičku drceného římského kmínu, hrst nasekaného koriandru a asi deci vody.
Upečené brambory rozřízněte podélně napůl, vydlabejte dužninu (měla by vám jít snadno stáhnout samotná slupka) a smíchejte ji s fazolemi, kukuřicí, nakrájenými rajčátky a nasekanou chilli papričkou. Podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte i lžičku sladké papriky. Směsí plňte vydlabané slupky a podávejte s avokádovou salsou.
Líbí se vám variabilita plněných brambor, nebo už máte svůj osvědčený recept?