Článek
Postup
01.
Tři velké, důkladně omyté brambory neloupejte a spolu s malou lžičkou přepuštěného másla (ghí) a kouskem snítky rozmarýnu zabalte každou zvlášť do alobalu.
02.
Takto připravené brambory vložte do vhodné zapékací mísy nebo pekáčku a dejte je péct na 190 stupňů do horkovzdušné trouby. Dle velikosti brambory pečte doměkka (cca 40 až 50 minut). Mezitím si na pánvi orestujte kostičky slaniny.
03.
Zda-li jsou brambory měkké, vyzkoušejte nožem. Když ano, vyjměte je z trouby, rozbalte a nechte zchladnout. Pak jim skrojte vrchní část a vydlabejte je, aby vznikly lodičky.
04.
Vydlabaný vnitřek brambor dejte do mísy, lehce ho ještě rozšťouchejte vidličkou, přidejte vejce, nasekanou jarní cibulku a předem orestované kostičky anglické slaniny i s vypečeným tukem. Přidejte třetinu nastrouhané mozzarelly, směs opepřete a dosolte dle chuti.
05.
Vydlabané brambory naplňte směsí a dejte je péct do trouby na cca 20 minut, po 10 minutách navrch brambor rozdělte zbytek nastrouhané mozzarelly. Pečte je dozlatova a nakonec je na talíři posypte nasekanou čerstvou pažitkou.
Tip
Takto připravené brambory jsou výborné v kombinaci s čerstvou zeleninou a jednoduchým dipem se zakysané smetany s troškou soli a česneku.
Už jste ochutnali brambory pečené ve vývaru s česnekem? Skvělé jsou i brambory se slaninou v alobalu na grilu.