Článek
Postup:
01.
Vejce rozpulte, a buď naplňte všechny jednou náplní (tím pádem ingredience na ni vynásobte třemi), nebo si připravte 3 odlišné.
02.
Na pikantní náplň utřete 4 žloutky (tedy 8 půlek) se solí, čerstvě mletým pepřem, paprikou, majonézou, hořčicí, worcesterem a jednou malou cibulkou nebo hrstí pažitky. Ochutnejte, a jestli je náplň dostatečně výrazná (nezapomeňte, že bílky jsou téměř bez chuti), půlky vajíček s ní naplňte.
03.
Na hráškovou náplň rozmixujte (klidně jen tyčovým mixérem) rozmrazený, čerstvý nebo sterilovaný hrášek, další 4 žloutky, česnek (záleží na chuti, já dala dva velké stroužky), lžíci majonézy, trochu citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř. Hrášek můžete příště vyměnit třeba za avokádo.
04.
Uvařenou řepu rozmixujte (opět klidně tyčovým mixérem) se zbylými žloutky, asi dvěma lžičkami čerstvého křenu, solí, čerstvě mletým pepřem, majonézou a opět zhruba dvěma stroužky česneku. Náplní obložte zbylá vajíčka.
Máte chuť na větší retro? Připravte si ruská vejce od kolegyně Anity!
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?