Hlavní obsah
3,4
(93)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sekaná patří do zlatého fondu české kuchyně a nepochybujeme o tom, že váš rodinný recept je ten nejlepší – ať už přidáváte namočené pečivo, nebo ne, přísaháte na osmaženou cibuli anebo tvrdíte, že do vaší sekané majoránka nepatří. Vaší teplé sekané s bramborovou kaší a kyselou okurkou samozřejmě nic nechybí, je to klasika. A pak přijdou dny, kdy máte chuť „si zavařit“, dny, kdy se chcete vytáhnout anebo prostě jen zužitkovat zbytky z lednice. A pro tyto chvíle je tu sekaná roláda s křepelčími vejci.

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Roláda
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 2 ks housky
  • 150 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst strouhanky
Náplň
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g šunky
  • 100 g plátkového sýra
  • 10 ks křepelčích vajec
  • 1 ks červené papriky
K dokončení
  • 200 g slaniny
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte křepelčí vajíčka. Dejte je do studené vody, přiveďte k varu a vařte čtyři minuty. Poté prudce ochlaďte a hned oloupejte – mají pevnou skořápku a tuhou blánu pod ní a jenom takhle je oloupete beze ztrát. Omyjte červenou papriku a nakrájejte ji na dlouhé tenké proužky.

02.

Nakrájejte starší housky na kostičky a navlhčete je mlékem. Do velké mísy dejte mleté maso, řádně ho osolte (zvlášť, když chcete sekanou podávat zastudena) a přidejte všechno koření. Vyhrňte si rukávy, ruce opláchněte v ledové vodě a maso pořádně propracujte – můžete přidat dvě tři lžíce ledové vody, vstřebá se a sekaná bude šťavnatější. Vyždímejte namočené pečivo a spolu s vejci a prolisovaným česnekem je přidejte k masu. Dále rukama míchejte, až se všechno spojí do vazkého masového „těsta“. Opatrnější a ti, co špatně vyždímali pečivo, mohou přidat hrst strouhanky na zahuštění, není to ale nevyhnutné.

03.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si arch papíru na pečení a potřete ho olejem. Masovou směs dejte na papír a rukama vytvořte pravidelný obdélník vysoký asi jeden centimetr. Dávejte pozor, aby nebyl delší než pekáč, který plánujete použít. Maso pořádně upěchujte, abyste vyhnali vzduchové bubliny.

04.

Plát masového těsta potřete hořčicí a pokryjte plátky šunky tak, aby asi pět centimetrů masa na delší straně obdélníku, té od vás vzdálenější, zůstalo prázdných. Na šunku přijde vrstva sýru. Asi pět centimetrů od delšího kraje, který je blíž u vás, vyskládejte vejce jedno za druhé po celé délce budoucí rolády. Vejce podepřete proužky červené papriky.

05.

Pomocí papíru na pečení smotejte roládu. Prvním záhybem překryjte řadu vajec a papriky a dál motejte až ke konci. Pořádně utahujte. Přesuňte roládu na pekáč spojem dolů.

06.

Celý povrch rolády pokryjte proužky slaniny. Nevysuší se tolik a vypadá to hezky. Podlijte šišku dvěma třemi deci vody podle velikosti pekáče, zakryjte a dejte péct do předehřáté trouby.

07.

Pečte zakryté přibližně 45 minut, poté odkryjte, sekanou přelijte výpekem a dopečte asi 15 minut do barvy. Nechce-li slanina zlátnout, můžete na posledních pět minut zapnout gril – poté ale bedlivě hlídejte, aby se nespálila.

08.

Hotovou sekanou přesuňte na mísu a nechte chvíli odpočinout, bude se lépe krájet. Mezitím odstraňte z výpeku většinu tuku, aby zůstala jenom lahodná vypečená šťáva. Servírujte podle rodinných zvyklostí. Roláda je vynikající odležená v celku na druhý den. Na pikniku, s čerstvým chlebem a lahví kyselých okurek, budete za hvězdu.

Tip: Směs koření použijte podle chuti, sekaná roláda bude výborná vždy.

Děláte také někdy roládu z mletého masa, nebo vám stačí prima sekaná?

Související témata:

Načítám