Hlavní obsah
1,5
(8)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na podzim je ideální v kuchyni využít dýně. A co z nich připravit chutnou večeři? Tentokrát ji naplňte!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks dýně
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 50 g rozinek
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve si nasucho, na velké pánvi, lehce opražte na hrubo nasekané oříšky, budou tak mít lepší chuť. Oříšky z pánve vyndejte a nalijte do ní dvě lžíce oleje. Cibuli, spolu s nadrobenou chilli papričkou zbavenou semínek, osmažte doměkka, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nasekaný česnek, skořici, římský kmín a nechte chvilku provonět. Vmíchejte rýži, zalijte vývarem a povařte, až je rýže na skus (bude se ještě péct, takže nemusí být úplně doměkka).

02.

Mezitím z dýní odkrojte vršek na pokličku, lžící vydlabejte semínka a zevnitř i zvenčí je potřete olejem a osolte.

03.

Do rýžové směsi vmíchejte rozinky, opražené oříšky a nasekanou mátu, osolte a opepřete. Dýně rýží naplňte a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut, až dužina změkne.

Z dýně Hokkaido si můžete také připravit výbornou polévku s kokosovým mlékem.

Související témata:

Načítám