Článek
Vaše babičky míchaly těsto jedině ručně, v mlýnku mlely ořechy, v jednom hrnci připravovaly sníh a v další míse pro změnu krém. Bolely je ruce od hnětení těsta a ještě jste jim možná držely mísu, aby neposkakovala po stole. Tohle všechno je dnes už zbytečné. Vyberete-li si dobrého kuchyňského robota, ušetříte spoustu energie i času při přípravě mnoha jídel v průběhu celého roku.
Ušetřete místo, čas i energii
„Nespornou výhodou pákových robotů je nejen úspora vaší energie, ale i času – do nádoby vložíte veškeré ingredience a spustíte vhodný program, a mezitím můžete přistoupit k další činnosti. Kuchyňské roboty tak oceníte nejen před Vánoci, kdy musíte během několika málo dní připravit až desítky různých těst, polev, náplní nebo krémů ke zdobení. Díky nadstavbovému příslušenství můžete kromě hnětení těsta například i mlít maso, strouhat nebo krájet zeleninu či mixovat. Takže jeho služby využijete celoročně při přípravě a zpracování sezonních surovin," vysvětluje Dušan Holec – produktový manažer elektrických spotřebičů Tefal.
Jednou z hlavních výhod robota je, že v sobě kombinuje několik přístrojů najednou. Proto při výběru sledujte hlavně to, co daný robot vůbec dokáže. Ano, výkonný robot sice zabere více místa a není nejlevnější, ale ve výsledku s ním ušetříte místo a peníze, které by zabralo kupování dalších spotřebičů. Ty nejlepší roboty zvládnou hnětení, šlehání, krájení, strouhání a mixování, mletí masa, sekání ledu, ale i odšťavňování.
Šlehací hák, metla na sníh i na lité těsto jsou zásadní
Pokud chcete robota hlavně na pečení cukroví, koláčů a bábovek, zajímat by vás měly hlavně metly pro hnětení a šlehání. Na těsto využijete hlavně výkonný hnětač na litá těsta. Nejlepším pomocníkem pro vyšlehání tuhého sněhu vám bude speciální metlička, jejíž tříúrovňové rozložení vidlic spolehlivě vyšlehá už z jednoho bílku pevný a nadýchaný sníh. No a samozřejmostí by měl být pevný šlehací hák, který vám ušetří námahu a dokonale zpracuje i těžká těsta. Pokud jsou navíc metly kryty silikonovým obalem, zvyšuje to jejich účinnost při šlehání a snižuje hlučnost. Silikonové krytí navíc zabrání zabarvení těsta kovovými částicemi uvolněnými při otěru kov na kov.
Systém míchání je pro těsto klíčový
Dejte pozor na systém míchání, ideální je planetární systém, kdy se metla či hák v pracovní nádobě otáčí kolem své osy a navíc koná pohyb i kolem nádoby. Dochází tak rychle k dokonalému promísení, kterého ručně dosáhnete jen s námahou. „Míchání je pro kvalitu těsta zásadní. Při použití surovin, které nemají pokojovou teplotu, nebo při dlouhém hnětení rukou dochází k takzvanému spařenému těstu, které se trhá a nejde vyvalovat," vysvětluje cukrář Josef Vích. Pokud se vám nad mícháním nechce přemýšlet, vyberte si přístroj, který bude nejen silný, ale také inteligentní. Takový stroj sám rozpozná druh a množství zpracovávané suroviny, a tak si bude potřebný výkon i rychlost šlehání, mletí, míchání či hnětení regulovat.
Když na velikosti a výkonů záleží
No a na co ještě dát při výběru robota pozor? Na velikost mísy. Zejména při přípravě těsta může být malá mísa dost na obtíž, ne vždy v ní totiž připravíte celou várku těsta najednou a připravovat těsto po částech může být zdlouhavé, nepohodlné a otravné. Podstatný je i příkon. Platí, že čím vyšší příkon, tím více toho robot utáhne, a čím víc se hodnota příkonu blíží 1000 W, tím lépe. Hodí se i vyšší počet rychlostí, který napomáhá komfortnímu používání. Oceníte jistě i doplňkovou výbavu, jako jsou protiskluzové nožky, díky kterým nebude robot poskakovat po celé kuchyňské lince. Výhodou je i transparentní víko, ochrana proti přetížení, plynulá regulace rychlosti či pulzní spínač.
Pamatujte si, že pokud milujete pečení, není potřeba, aby měl váš kuchyňský robot milion funkcí, které nikdy nevyužijete. Důležité je, aby měl kvalitní nástavce a funkce, které budete využívat pravidelně.
Využíváte robota pro namáhavé kuchyňské práce? S čím vám pomáhá nejvíce?