Článek
Postup
01.
Omyté brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte do velké mísy. Předehřejte troubu na 180 °C.
02.
Sýr nastrouhejte nahrubo, slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k bramborám. Bramborová hmota snese výraznější dochucení, proto ji řádně osolte a opepřete, přidejte česnek, pikantní hořčici a pořádnou hrst najemno nasekaných bylinek (můžete použít i sušené, ty ale dávkujte s citem). Do mísy ještě rozklepněte vejce a směs dobře promíchejte.
03.
Plech vyložte papírem na pečení a potřete olejem. Na talíř nasypejte strouhanku. Navlhčenýma rukama tvarujte z bramborové hmoty placičky velké asi jako dlaň a silné 1–2 cm, každou obalte ve strouhance a postupně je skládejte na plech. Naskládané placky pokapejte olejem (nejlepší je použít olej v rozprašovači) a dejte je péct do rozehřáté trouby. Pečte asi 40 minut, v půlce času je obraťte.
04.
V mezičase si připravte dip – v misce dobře promíchejte čerstvý sýr (Lučina, Buko, Philadelphia) s ajvarem a trochou citronové šťávy, podle chuti přidejte špetku chilli. (Jak připravit domácí ajvar?)
05.
Placky jsou skvělé i studené – sbalte je s sebou na výlet či piknik. Doplnit je můžete pro změnu dipem ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem.
Bramborové placky se dají jíst na spoustu způsobů. Znáte sladké kynuté bramborové placky s jablečným kompotem nebo vás osloví spíš bramborové placičky plněné uzeným a špenátem?