Článek
Rozhodnutí nastávajících maminek nejít na porodní sál a přivítat potomka v prostředí vlastního domova zvedá ze židle odborníky i laickou veřejnost. Neméně kontroverzním tématem je pak pojídání placenty – plodového lůžka, které je zdrojem živin pro nenarozené miminko. Proč nechybí některým novopečeným maminkám v jídelníčku?
Zázrak jménem placenta?
Zastánci této poměrně bizarní praktiky tvrdí, že napomáhá k rychlému zotavení po porodu, zmírňuje bolesti, zlepšuje produkci mléka, dodá tělu dávku železa a celkově prospívá zdraví. Zpracování placenty se provádí mnoha způsoby. Někdo ji konzumuje syrovou v ovocném koktejlu, jiný zas v podobě tablet.
Výjimkou nejsou ani speciální tinktury s příměsí alkoholu, které si zájemkyně mohou vyrobit samy dle návodů na internetu nebo o pomoc požádají vyškolené specialistky. Placentovou tinkturu pak matky či děti od dvanáctého roku využívají na posílení imunity.
Velký zájem je také o homeopatika. Jejich výrobu zprostředkovávají stejně jako u kapslí nezávislé asociace. Placentová homeopatika se podávají i dětem od útlého věku například při bolestech zoubků či záchvatech pláče.
Co si o tom myslí lékařka
Na názor jsme se zeptali gynekoložky Táni Glosové z pražské Nemocnice Na Bulovce.
Je konzumace placenty aktuálním trendem, nebo se podobné požadavky objevovaly již v minulosti?
Začala jsem se s tím setkávat zhruba před deseti až patnácti lety. Podle mě je to téma, které v současnosti není propírané tak, jako bylo tenkrát. Dnes už je většina porodnic tolerantní k požadavkům a přáním rodiček, pokud neohrožují bezpečnost matky a dítěte. Přání odnést si domů placentu nás už dnes proto většinou nepřekvapuje.
A nemůže být podobná pochoutka přece jen zdraví škodlivá? Jsou na to vůbec nějaké studie?
Nejsem si vědoma, že by někdo někdy dělal nějakou studii na efekt konzumace placenty a produktů z ní. Domnívám se, že příznivé účinky spojené s konzumací placenty jsou jen domněnka těch, kteří tomu věří. Naopak pokud by matka měla nějakou infekční chorobu, je riziko nákazy reálné. Placenta pak totiž bude obsahovat infikovanou krev.
Takže byste od pojídání placenty budoucí maminky spíše zrazovala?
Ano, minimálně mi to připadá divné, kromě toho to může být i rizikové, protože tkáň plná čerstvé krve bude živnou půdou pro růst bakterií. Klidně se i může stát, že z toho bude člověku špatně, stejně jako z jakéhokoliv jiného zkaženého jídla. Také je k zamyšlení, zdali je placenta opravdu vhodná na konzumaci, když funguje částečně jako bariéra zachycující různé škodliviny před průnikem z matky k dítěti…
Propagátoři pojídání placenty argumentují i tím, že v přírodě je toto chování naprosto běžné. Co si o tom myslíte?
Podle biologů, alespoň co já vím, je to proto, že placenta je velmi aromatická. Jakmile se začne rozkládat, může její odér přilákat potencionálního nepřítele, kterému se matka s mládětem hůře ubrání. Zvířata ji tedy konzumují kvůli ochraně před predátory.
To dává smysl. Nemohla byste se nám ještě závěrem svěřit s nějakým bizarním zážitkem, kde hrála placenta významnou roli?
Trochu mě překvapilo, když si pacientka po porodu mixovala placentu s jahodami přímo na porodním sále tyčovým mixérem. Nápoj pak nabízela i dule, kterou měla u porodu.
Možná vás překvapí, co všechno má placenta společného s palačinkou.
Kdo ze slavných ochutnal placentu?
Ovocný koktejl si z vlastní placenty namíchaly i některé celebrity. Kdo vsadil na nápoj, komu vyhovovalo zpracování v kapslích a která slavná žena ochutnala plodové lůžko v polévce? Čtěte dál a dozvíte se všechny podrobnosti!
Svou placentu zkonzumovala i Kim Kardashian (39). Pomohla jí proti depresím.
Mayim Bialik (44)
Katherine Heigl (41)
Eva Burešová (27)
Andrea Růžičková (36)
Veronika Vieweghová (44)
A co všechno se dá dělat v těhotenství? Všechno. Třeba absolvovat běžecký závod. Skvělé je i boxování.