Článek
S náplní experimentujte podle toho, jaká pizza vám nejvíc chutná: místo pikantního salámu použijte dušenou šunku a přidejte kukuřici nebo pár plátků lehce orestovaných žampionů. Pro výraznější chuť můžete použít sýr s modrou plísní nebo zkuste čerstvý špenát lehce podušený s česnekem…
Postup
01.
Na těsto rozmíchejte droždí ve troše vlažné vody. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, olivový olej, droždí a zbytek vlažné vody. Hnětacím hákem vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho pod utěrkou kynout asi 45 až 50 minut. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
MILUJETE PIZZU? ZKUSTE JI JINAK
02.
Na omáčku marinara oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zpěňte ji na olivovém oleji, osolte, po chvíli přidejte i česnek nakrájený nadrobno a také krátce opečte. V horkém tuku rozmíchejte rajčatový protlak, přidejte rajčatovou passatu, cukr a koření, přiklopte pokličkou a na mírném ohni pomalu duste za občasného míchání asi 10 až 15 minut. Omáčku můžete na konci dušení rozmixovat tyčovým mixérem a už jenom krátce prohřát.
03.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 8 až 10 kousků, z každého vytvarujte bochánek a nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů.
04.
Každý bochánek vyválejte do kruhu vysokého asi půl centimetru. Těsto potřete omáčkou tak, aby po obvodu zůstal okraj bez omáčky široký asi 1,5–2 cm. Na omáčku rozdělte pikantní salám a přidejte strouhanou mozzarellu (nebo jinou zvolenou náplň). Okraj těsta navlhčete vodou, placky přeložte a okraje dobře spojte, případně ještě ozdobně stiskněte vidličkou.
ÚŽASNÁ CHUŤ PIZZY JE SKVĚLÁ I U MENŠÍHO PEČIVA
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, až kapsičky získají lákavou světlehnědou barvu. Podávejte právě vytažené z trouby se zbylou omáčkou k namáčení.
Nejste fandové kynutého těsta? Zkuste nejlepší těsto na pizzu bez droždí a okouzlí vás i bramboráková pizza! A jestli chcete jít ještě dál, je tu pro vás cizrnová pizza bez mouky nebo dietní cuketová pizza bez mouky a výtečná je i bezlepková dietní pizza z květáku. A pro tvrďáky je ideální levná pizza ze starého chleba skoro bez práce.