Článek
Postup
01.
Droždí rozmíchejte s trochou cukru v asi 3 lžících vlažné vody a nechte vzejít kvásek.
02.
Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olej, asi 120–150 ml vlažné vody a kvásek. Zadělejte hladké pružné těsto, které na dotek lehce lepí. Z těsta vytvarujte dva bochánky, přikryjte je čistou utěrkou, uložte na teplé místo a nechte asi 1,5 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
03.
Suroviny vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu, žampiony nakrájejte na plátky. Troubu zapněte na 250 °C, pokud tolik neumí (většina končí na 225 °C), tak aspoň na maximum. Dejte nahřát do trouby žáruvzdornou pánev.
04.
Těsto vytáhněte do tvaru kruhu a urovnejte ho do pánve, aby zůstal vyšší okraj. Na dno vzniklé „misky“ dejte rajčata, poklaďte salámem a plátky žampionů a posypte sýrem. Surovinami rozhodně nešetřete! Pracujte co nejrychleji, ať pánev moc nevychladne – těsto se musí na horkém podkladu rychle zatáhnout, jinak se spíš dusí než peče a po křupavosti není ani stopa.
05.
Pečte asi 10 minut dozlatova a ihned podávejte!