Článek
Postup
01.
Nejprve zadělejte těsto na pizzu. Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte mouku, vodu, olej a sůl. Zadělejte těsto, ideální je použít robot s hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
02.
Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku. Cibuli nakrájejte na měsíčky a v litinové pánvi nebo v hrnci na másle ji zvolna restujte, dokud nezměkne (asi 20 minut). Pak přidejte cukr a balzamiko a nechte zkaramelizovat. Hotovou cibulku dle chuti dosolte.
03.
Čerstvý špenát dejte do cedníku společně s na plátky nasekaným česnekem. Spařte vroucí vodou, nechte mírně zchladnout a pak vymačkejte.
04.
Troubu předehřejte na 230 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem nebo kovovou formu na pizzu. Asi po 90 minutách kynutí by mělo těsto zdvojnásobit objem. Opatrně ho přendejte na moukou posypaný vál a roztahováním z něho utvořte placku.
05.
Těsto jemně přeložte na plech či do formy a pomažte smetanou. Ozdobte spařeným listovým špenátem, karamelizovanou cibulkou a plátky slaniny. Pizzu dejte péct do spodní třetiny trouby. Asi po 8 minutách pečení přidejte nakrájenou mozzarellu a strouhaný čedar. Pečte ještě asi 15 minut.
Tip
Pokud vám karamelizovaná cibulka zbude, klidně ji můžete skladovat v chladničce a použít třeba do burgerů nebo sendvičů. Už jste zkusili marmeládu z karamelizované cibule?
Znáte historii pizzy a její tradiční i dietní varianty? Možná vám zachutná pizza z ovesných vloček.