Hlavní obsah
3,4
(91)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Osvědčený recept na domácí těsto na pizzu a netradiční kombinace dalších surovin. Nechte se inspirovat a připravte výbornou voňavou večeři. Uvidíte, že si ji oblíbí celá rodina.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pizzu
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 12 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
Karamelizovaná cibulka
  • 2 ks červené cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
Další přísady na pizzu
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 5 plátků anglické slaniny
  • 3 hrsti baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g čedaru
  • 1 ks mozzarelly
Článek

Postup

01.

Nejprve zadělejte těsto na pizzu. Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte mouku, vodu, olej a sůl. Zadělejte těsto, ideální je použít robot s hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.

02.

Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku. Cibuli nakrájejte na měsíčky a v litinové pánvi nebo v hrnci na másle ji zvolna restujte, dokud nezměkne (asi 20 minut). Pak přidejte cukr a balzamiko a nechte zkaramelizovat. Hotovou cibulku dle chuti dosolte.  

03.

Čerstvý špenát dejte do cedníku společně s na plátky nasekaným česnekem. Spařte vroucí vodou, nechte mírně zchladnout a pak vymačkejte. 

04.

Troubu předehřejte na 230 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem nebo kovovou formu na pizzu. Asi po 90 minutách kynutí by mělo těsto zdvojnásobit objem. Opatrně ho přendejte na moukou posypaný vál a roztahováním z něho utvořte placku. 

05.

Těsto jemně přeložte na plech či do formy a pomažte smetanou. Ozdobte spařeným listovým špenátem, karamelizovanou cibulkou a plátky slaniny. Pizzu dejte péct do spodní třetiny trouby. Asi po 8 minutách pečení přidejte nakrájenou mozzarellu a strouhaný čedar. Pečte ještě asi 15 minut.

Foto: Autorka

A takhle lákavě vypadá hotová pizza s karamelizovanou cibulkou, slaninou a špenátemFoto: Autorka

Tip

Pokud vám karamelizovaná cibulka zbude, klidně ji můžete skladovat v chladničce a použít třeba do burgerů nebo sendvičů. Už jste zkusili marmeládu z karamelizované cibule?

Energetická hodnota celkem - 1 pizzu
Energie11 854,26 kJ
Bílkoviny91,96 g
Tuky154,91 g
Sacharidy264,78 g
Sůl12,99 g
SAFA74,91 g
Vláknina16,79 g
Cukry37,36 g

Načítám