Článek
Jednoduché kynuté těsto a náplň z masa i bezmasá – to je pide. Jen ho na rozdíl od italské pizzy připravíte snadno i doma v troubě a děti budou nadšené z jeho loďkového tvaru.
Pide s hovězím masem
Na 6 porcí potřebujete: 300 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžičku cukru krupice, 150 ml vlažné vody nebo mléka, 1 lžičku soli, 2–3 lžíce olivového oleje, 250 g mletého hovězího masa, sůl, pepř, římský kmín, 1 větší rajče, 1 cibuli, 1 červenou nebo zelenou papriku, 1 vejce na potření, 3 snítky plocholisté petržele k podávání
Postup: Mouku prosejte do mísy a udělejte v ní důlek. Do něj nasypejte droždí a cukr a zalejte trochou vlažné vody. Nechte vzejít kvásek. Přidejte sůl, zbytek vody a olej a zadělejte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo mouky. Uložte na teplé místo a nechte asi 1 hodinu kynout.
Hovězí maso smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Rajče zbavte semínek a stejně jako cibuli nakrájejte nadrobno. Papriku očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vše vmíchejte k masu. Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí. Troubu zapněte na 200 °C. Kousky těsta rozválejte na tenké obdélníky, doprostřed rozprostřete masovou směs. Konce těsta na kratších stranách zmáčkněte k sobě (můžete i trochu zatočit) a hrany překlopte mírně přes těsto, vzniknou tak loďky. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte posypané nasekanou petrželí.
Oslovila vás turecká variance na pizzu?