Hlavní obsah
3,1
(96)
Foto: Velkopopovický Kozel

Foto: Velkopopovický Kozel

Jak obměnit klasickou vánočku? Třeba pivem. Upečte pro vaše blízké hrnkovou pivní vánočku, budou nadšení.

1 hod., 40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
Těsto
  • 1 hrnek tmavého piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,3 hrnku cukru moučka
  • 0,3 kostky másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku mandlí
  • 2 ks žloutků
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 lžic mléka
Na dokončení
  • 5 lžic tmavého piva
  • 1 lžička cukru moučka
Článek

Postup

01.

Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.

02.

V míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, přidejte mouku se solí, přilijte kvásek, vlažné pivo a vše zlehka promíchejte.

03.

Ve chvíli, kdy se směs začne spojovat, přimíchejte rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí.

04.

Nakonec vše rukama spojte v jednolité těsto. To překryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

05.

Vykynuté těsto rozdělte na devět stejně velkých dílů.

06.

Ty rozválejte na prameny dlouhé asi 30 centimetrů. Návod, jak uplést třípatrovou vánočku, najdete v článku Upečte letos dokonalou vánočku.

07.

Hotovou vánočku potřete pivem rozmíchaným se lžičkou moučkového cukru, posypejte zbytkem mandlí, a nechte ještě asi 30 minut kynout.

08.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia, vánočku propíchněte na dvou místech kolmo špejlí, aby se nesesunula, a dejte ji péct.

09.

 Když těsto začne po asi 15 minutách zlátnout, stáhněte teplotu na 165 stupňů Celsia a pečte dalších asi 40 minut.

A co vy, už máte všechno napečeno? Pokud ještě tápete, máme tipy třeba na hned měkké perníčky nebo cukroví na poslední chvíli.

Související témata:

Načítám