Článek
Postup
01.
Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
02.
V míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutky, přidejte mouku se solí, přilijte kvásek, vlažné pivo a vše zlehka promíchejte.
03.
Ve chvíli, kdy se směs začne spojovat, přimíchejte rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí.
04.
Nakonec vše rukama spojte v jednolité těsto. To překryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
05.
Vykynuté těsto rozdělte na devět stejně velkých dílů.
06.
Ty rozválejte na prameny dlouhé asi 30 centimetrů. Návod, jak uplést třípatrovou vánočku, najdete v článku Upečte letos dokonalou vánočku.
07.
Hotovou vánočku potřete pivem rozmíchaným se lžičkou moučkového cukru, posypejte zbytkem mandlí, a nechte ještě asi 30 minut kynout.
08.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia, vánočku propíchněte na dvou místech kolmo špejlí, aby se nesesunula, a dejte ji péct.
09.
Když těsto začne po asi 15 minutách zlátnout, stáhněte teplotu na 165 stupňů Celsia a pečte dalších asi 40 minut.
A co vy, už máte všechno napečeno? Pokud ještě tápete, máme tipy třeba na hned měkké perníčky nebo cukroví na poslední chvíli.