Článek
Postup
01.
Do rendlíku nalijte pivo (použijte typ stout, jako je například Guinness) přidejte máslo, kávu a nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se vše spojí. Směs nevařte, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
02.
Vejce prošlehejte s cukrem a pak vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte obě mouky smíchané s jedlou sodou. Do moučné směsi pak po částech přidávejte připravený základ z piva.
03.
Těsto důkladně prošlehejte a nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Ke konci pečení můžete špejlí vyzkoušet, zda je uvnitř upečená. Je-li špejle po vytažení čistá, je hotovo.
04.
Bábovku nechte chvilku vychladnout a pak ji vyklopte na rovnou plochu. Čokoládu na polevu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, až se obě suroviny spojí. Bábovku přelijte polevou a nechte ztuhnout.
Lákají vás pivní dezerty? Zkuste pečená jablka s ořechy a pivem anebo jablečný koláč s rozmarýnem a černým pivem.