Článek
Kolik a co pít, abyste byli zdraví a krásní, to je kardinální otázka. Neméně důležité ale je, z čeho pít: vaše zdraví totiž může ohrozit i nevhodná lahev. Jak to tedy je? Máte se bát všech plastů, nebo jen některých?
Kolik tekutin vypít za den
Málo tekutin může způsobit dehydrataci, ale prolévat tělo mnoha litry rozhodně není nic zdravého. „Při nedostatku vody se tělo méně čistí, krev je hustší a mohou se tvořit ledvinové kameny nebo písek, jste unavení a ospalí. Na druhou stranu nadměrné množství tekutin zbytečně zatěžuje ledviny,“ vysvětluje Hana Jánská, která se zabývá přírodní medicínou. V tomto ohledu je dobré poslouchat tělo a jeho signály.
Nejlepší nápoj je čistá voda
Ideální tekutinou pro lidský organismus je čistá voda. Přidejte si do ní mátu, citron, ovoce, bylinky, doplňte ji minerálkami. Ovšem všeho s mírou, protože třeba celodenní popíjení nápojů s kyselinou citronovou nebo ovocnými kyselinami může poškozovat zubní sklovinu – zvlášť, když se napijete třeba i několikrát za hodinu.
Potíže s petkami: infekce i chemikálie
Někdo si nosí pití v PET lahvi a stále dokola ji doplňuje. A to rozhodně není ideální – má to zdravotní rizika. Běžné plastové lahve jsou vhodné jen na jedno použití. „Ftaláty z nich do nápojů nepronikají, protože se ze struktury makromolekuly uvolňují až při rozpadu. Hodně tenké a mačkavé plastové lahve představují riziko proto, že se v prasklinách na jejich povrchu usídlí bakterie, kontaminují obsah a mohou přivodit střevní potíže,“ varuje Rudolf Pecháček z Ekologického institutu Veronica.
Problém nastává i ve chvíli, kdybyste chtěli PET lahev, ale i jakoukoli jinou plastovou nádobu vypláchnout horkou vodou a vymýt. „Pokud není výslovně uvedeno, že je lahev vhodná pro mytí v myčce, pak ji může vysoká teplota narušit a dojde k uvolňování chemikálií. Stane se to, i když plast vystavíte slunci a vyšším teplotám,“ uvádí Rudolf Pecháček.
Z jakého materiálu je lahev vyrobená?
Na spodní straně plastových nádob najdete vylisovaný trojúhelník a v něm číslo, které prozradí, o jaký materiál se jedná. Představíme vám všechny druhy plastů, i když ne ze všech se vyrábějí právě lahve na pití – důležitý je údaj, že jsou na jedno použití nebo že je třeba dávat pozor na zahřátí či vystavování slunci. Kdybychom měli doporučit, pak nápoje (a potraviny) noste výhradně v takovém plastu, který na to výrobce výslovně určí a uvede i odolnost vůči vyšším teplotám.
- 1 – PET (polyetylentereftalát) - plast na jedno použití. Při jeho rozkladu se uvolňují těžké kovy a škodliviny, které ohrožují zdraví.
- 2 – HDPE (polyetylen s vysokou hustotou) - „dobrý“ plast, ze všech používaných má nejnižší pravděpodobnost uvolňování škodlivých látek do tekutin.
- 3 – PVC (polyvinylchlorid) - mohou se z něj uvolňovat škodliviny, nepatří do recyklačních kontejnerů na plasty, ale do nebezpečného odpadu.
- 4 – LDPE (polyetylen s nízkou hustotou) - relativně bezpečný plast, při správném použití a bez mechanického namáhání nekontaminuje nápoje škodlivinami.
- 5 – PP (polypropylen) - relativně bezpečný plast, pokud ho nevystavujete vysokým teplotám nebo mechanickému namáhání, neměl by obsah kontaminovat.
- 6 – PS (polystyren) - nikdy nepoužívejte pro uchovávání potravin ani nápojů přímo v nádobách z něj!
- 7 – Ostatní plasty, např. polykarbonát (PK), polyamid (PA), akrylonitrilbutadienstyren (ABS), bioplasty - polykarbonát uvolňuje bisfenol A, nedávejte do něj jídlo ani pití. Další zmíněné látky se k výrobě lahví nepoužívají. Do této kategorie ale patří například i plasty, které nejde označit jedním číslem - pak je užívejte dle doporučení výrobce. Může jít i o plasty kvalitní, vhodné pro nápoje.
V čem si nosit pití
Chcete mít stále po ruce lahev s vodou? Vyberte opravdu bezpečný materiál. Může to být sklo, například borosilikátové, nerez, ale klidně i plast, který neobsahuje škodliviny.
Pití z plastových lahví nemusí být ideální. Chcete jim prodloužit život? Raději je použijte na výrobu dekorací.