Článek
Postup
01.
Pistácie vsypte do vroucí vody, 2 minuty povařte, ihned propláchněte vodou studenou, nechte vychladnout a oloupejte. Druhá a snadnější možnost je koupit pistácie blanšírované.
02.
Ořechy poté rozmixujte na co nejhladší pastu, pro snadnější mixování je zřeďte slazeným kondenzovaným mlékem. Vmíchejte zbytek mléka, 400 ml kokosového mléka (kdyby bylo ztuhlé, lehce ho zahřejte), mandlové aroma, špetku soli a bílý rum, vodku nebo mandlovici.
03.
Zřeďte asi 300 ml převařené vody nebo dalším alkoholem. Likér ještě trochu zhoustne, takže se nebojte ho udělat trochu řidší. Můžete ho ještě přecedit od kousků pistácií a případně lehce dobarvit kapičkou gelového potravinářského barviva.
04.
Rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých lahví a nechte alespoň dva dny odležet. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do měsíce.
Tip: Pro ještě snadnější verzi si v cukrářských potřebách na internetu objednejte pistáciovou ochucovací pastu. Stačí jí jen několik lžiček a likér perfektně ochutí i obarví, skvělá je samozřejmě i do zmrzliny a dalších dezertů.
Vyrábíte letos nějaké jedlé dárky? Zkuste i klasický vaječný koňak nebo voňavý perníkový likér!