Článek
Postup
01.
Mléko, zakysanou smetanu a vejce vyndejte předem z lednice a pracujte s nimi, teprve až budou mít pokojovou teplotu. Oloupané nesolené pistácie rozmixujte najemno. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
02.
Do mísy prosijte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a smíchejte s namletými pistáciovými oříšky.
03.
Do větší mísy vyklepněte vejce a s cukrem je vyšlehejte do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte olej – použijte slunečnicový nebo řepkový. Následně lžící nebo vařečkou vmíchejte zakysanou smetanu.
04.
Do této tekuté směsi po částech zamíchejte sypkou směs. Nakonec těsto trochu nařeďte mlékem a rozdělte ho do plechu na muffiny nebo do jednotlivých formiček až po okraj.
05.
Vložte do předehřáté trouby a při 170 °C pečte asi 20 až 30 minut. Pak muffiny opatrně vyndejte z formy a nechte zchladnout na drátěné mřížce. Nenechávejte je chladnout ve formě, tam se zapaří, zvlhnou a klesnou.
06.
Zatímco muffiny chladnou, vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a rozmixujte maliny na prach. Každý kousek pak můžete ozdobit šlehačkou a posypat malinovým prachem. Jak nejlépe ušlehat ze smetany tuhou šlehačku?
Také milujete pistácie? Skvělá a jednoduchá je olejová bábovka s pistáciemi, tvarohový koláč s pistáciemi a čokoládovou polevou anebo mrkvový chlebíček s pistáciemi.