Hlavní obsah
4,2
(27)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Brambory, zelí, mouka, zdánlivě nejobyčejnější suroviny, ze kterých připravíte spoustu dobrot. Romská kuchyně je skromná na suroviny, ale dohání tu chutí. Znáte pišot?

35 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 4 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 5 ks brambor
  • 6 čtverečků taveného sýra
  • 1 kelímek smetany
  • 1/2 kostky másla
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce a nechte vystydnout. Do mísy nasypte mouku, nahrubo nastrouhané vychladlé brambory, přidejte 1 vejce a sůl. Vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu vody. Těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte čtverečky.

02.

Brambory na náplň oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka. Ještě horké je rozmačkejte s polovinou sýrů. Hotovou kaši nechte vychladnout. Pak směsí plňte taštičky. Protější rohy přehněte tak, aby vznikly trojúhelníky.

03.

Taštičky vařte asi 8 minut ve vroucí a osolené vodě. Mezitím zbylé sýry důkladně promíchejte se smetanou. Máslo nechte zcela rozpustit. Ještě horké taštičky promíchejte smetanovou směsí a máslem.

Tip: Pišot můžete nakonec doplnit ještě do křupava opečenou cibulkou a slaninou.

Podívejte se na další jednoduchá jídla z brambor, které u vás doma vyhraje?

Související témata:

Načítám