Článek
Postup
01.
Na krém uvařte opravdu hustý čokoládový pudink: do rendlíku dejte asi 250 ml mléka a lžíci cukru a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce zatím dobře rozmíchejte pudinkový prášek. Až začne mléko vařit, přilijte k němu pudinkovou směs a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Přímo na hladinu uvařeného pudinku položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Zároveň si připravte máslo a nugetu, před šleháním krému musejí mít všechny suroviny stejnou teplotu.
02.
Na korpus předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Oddělte žloutky od bílků, odvažte cukr i mouku. Tři lžíce odváženého cukru přidejte ke žloutkům, k bílkům přidejte špetku soli. Nejdřív začněte šlehat bílky – až se začne tvořit pěna, postupně přidávejte zbylý cukr a ušlehejte tuhý a lesklý sníh. Poté šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až výrazně nabydou a zesvětlají a na pohled budou připomínat hustější majonézu.
03.
K našlehaným žloutkům pomocí stěrky zlehka vmíchejte asi polovinu bílkového sněhu a poté po částech zapracujte opatrně i mouku. Nakonec vmíchejte zbylý sníh a těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě asi 12–13 minut, okraje začnou růžovět a povrch bude na dotek suchý. Vyjměte z trouby a nechte krátce zchladnout. Poté pomocí velkého prkénka překlopte na čistý papír na pečení. Papír, na kterém se těsto peklo, opatrně sloupněte a korpus nechte zcela vychladnout.
Tip: převrácený korpus přes sítko velmi lehce poprašte škrobem, přikryjte papírem na pečení a zatižte velkým plochým prkénkem, srovnají se tak všechny případné nerovnosti.
04.
Dokončete krém: povolené máslo vyšlehejte s cukrem a změklou nugetou. Postupně po lžících zašlehejte i pudink – další lžíci přidejte, až když se předchozí úplně zapracuje do krému. Krém přeložte do cukrářského sáčku.
Tip: když se vám nechce pouštět do větších akcí, rozřízněte piškot na čtyři stejně široké pruhy, spojte je krémem (tenkou vrstvou krému potřete i povrch), nechte chvíli v chladu odležet a pokračujte v bodě 8. Vytvoříte tak jednoduché, ale skvělé piškotové řezy s nugátovým krémem.
05.
Sestavení střechy: Vezměte si na pomoc dlouhé pravítko a nejdřív zkontrolujte skutečnou velikost upečeného piškotu. Má-li opravdu 38 x 30 cm, ostrým nožem ho nakrájejte na pět pruhů – čtyři o velikosti 7 x 30 cm, pátý pruh bude širší, protože tvoří spodek střechy. Máte-li piškot jiné velikosti, budete muset chvíli počítat – potřebujete čtyři stejně široké pruhy a jeden asi o 2–3 cm širší.
06.
První užší pruh piškotu položte na alobal a pomocí cukrářského sáčku naneste krém. Přiložte druhý pruh piškotu, naneste krém a takhle spojte všechny užší pruhy piškotu, poslední plát zůstane bez krému. Sestavené pruhy pevně zabalte do alobalu, zatižte plochým prkénkem a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, klidně i déle.
07.
Na širší pruh naneste vrstvu krému, poslouží jako podstava střechy. Ztuhlý piškot s krémem vybalte z alobalu, postavte na hranu stolu a ostrým nožem opatrně rozřízněte po úhlopříčce. První polovinu položte kratší stranou na připravenou podstavu, doprostřed naneste vrstvu krému, přiložte druhou část a přitiskněte, vznikne tvar střechy. Ostrým nožem upravte velikost podstavy, povrch ještě potřete zbylým krémem a znovu dejte do lednice ztuhnout.
Tip: Střecha, kterou si možná pamatujete ze starých cukráren, je složená ze dvou barevných piškotů a posypaná kousky ovocného želé. Až zvládnete práci s jednoduchým piškotem, můžete se pustit i do ní.
Nebaví vás zdlouhavé přípravy, ale dostali jste chuť na něco čokoládového? Upečte si tyhle retro nugátové řezy! A jestli milujete tyto recepty, určitě jsou vaše oblíbené i vosí hnízda, cukroví, na které už brzy také dojde!