Hlavní obsah
3,2
(171)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Zatím si na roládu netroufáte? Vězte, že je to jeden z nejrychlejších, nejjednodušších a zároveň i nejchutnějších dezertů. Variant má spoustu a tahle limetková rozhodně patří mezi nejlepší!

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 1 ks limetky
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 ks limetky
Článek

Postup

01.

Do mísy vyklepněte žloutky a ušlehejte je s polovinou cukru do světlé a nadýchané pěny. Pak přidejte mouku smíchanou s kakaem, trošku nastrouhané limetkové kůry a rum. Vše ještě chvíli šlehejte. 

02.

Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně zapracujte do žloutkové směsi. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 10 až 12 minut.

03.

Mezitím si na pracovní plochu připravte čistou utěrku. Horký hotový korpus na ni překlopte, opatrně stáhněte pečicí papír, roládu i s utěrkou zatočte a nechte vychladnout. Pokud si nevěříte, podívejte se na videorecept, jak roládu rolovat, naplnit a zabalit.

04.

Mascarpone ušlehejte s cukrem a šťávou z limetky, z níž jste strouhali kůru do těsta. Roládu rozviňte, potřete polovinou krému a pak opět zatočte. Půjde to snadno, vychladlé těsto už bude držet správný tvar. Zbylým krémem potřete roládu zvenku.

05.

Druhou limetku nakrájejte na kousky a použijte ji na zdobení, můžete přidat i lístky máty či meduňky. Roládu pak nechte ještě aspoň hodinku v chladu a poté nakrájejte. 

Je roláda váš oblíbený dezert? Vyzkoušejte recept na red velvet roládu anebo se podívejte na fotonávod, jak vyrobit jednoduchý dort z rolády. Chutnat vám bude i roláda à la tiramisu

Energetická hodnota celkem - 1 roládu
Energie16 689,8 kJ
Bílkoviny61,44 g
Tuky242,03 g
Sacharidy390,85 g
Sůl1,28 g
SAFA145,76 g
Vláknina11,77 g
Cukry281,61 g

Načítám