Článek
Postup
01.
Nejprve zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 stupňů Celsia. Z bílků vyšlehejte trochu řidší sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, 2 lžíce vroucí vody, cukr a nakonec i mouku prosátou s práškem do pečiva.
02.
Na plech dejte pečicí papír, těsto na něj rovnoměrně rozprostřete do tvaru obdélníku a upečte dozlatova, trvá to asi 13–15 minut.
03.
Čistou utěrku namočte, pořádně vyždímejte a posypte trochou cukru krupice. Upečený plát těsta překlopte na utěrku, opatrně sundejte pečicí papír, pomocí vlhké utěrky těsto zarolujte, nechte asi 10 minut vychladnout. Mezitím si vyšlehejte šlehačku a očistěte jahody.
04.
Vychladlou roládu rozrolujte a po celé ploše ji pomažte jahodovou marmeládou. Pak naneste šlehačku, (v případě, že máte jahod dost, můžete šlehačku ještě poklást plátky nakrájených jahod). Roládu pomocí utěrky opět srolujte, zabalte a dejte do lednice asi na 20 minut ztuhnout.
05.
Hotovou roládu už stačí dozdobit případným zbytkem šlehačky a jahodami.
Rolády můžete dělat i naslano. Vyzkoušejte roládu plněnou lučinou a uzeným lososem nebo kuřecí roládu s mozzarellou.