Článek
Postup
01.
Žloutky ušlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně do něho zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
02.
Obě hmoty zlehka promíchejte a spojte. Mouku smíchejte se škrobem a postupně ji zapracujte do základu těsta.
03.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Plech by měl mít rozměr asi 30 x 35 cm. Korpus pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
04.
Na pracovní desku si připravte čistou utěrku a hotový korpus na ni překlopte. Opatrně stáhněte pečicí papír a roládu zatočte do utěrky. Nechte chladnout.
05.
Borůvky rozmixujte. Bílou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Mascarpone dejte do mísy, přidejte čokoládu a obě suroviny důkladně prošlehejte. Pak přimíchejte borůvky.
06.
Vychladlou roládu rozviňte a naneste na ni polovinu krému. Rozetřete ho tak, aby okraje zůstaly volné. Opatrně zatočte.
07.
Roládu pak potřete zbylým krémem. Nechte ji asi dvě hodinky uležet v chladu. Před podáváním můžete dozdobit borůvkami a mátou.
Pro ty, kdo mají rádi borůvky, doporučujeme ještě drobenkový koláč, cheesecake a borůvkovou kaši.