Článek
Postup
01.
Neoloupané brambory uvařte doměkka a nechte je zcela zchladnout.
02.
Nyní si připravte náplň: na lžíci oleje orestujte najemno nasekanou cibulku a na plátky nasekaný česnek. Asi po minutě přidejte mleté maso a vše zprudka osmažte. Přidejte sůl, pepř a sušený či čerstvý rozmarýn.
03.
A teď těsto na pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim mouku, vejce, vodu a asi dvě špetky soli. Suroviny důkladně zpracujte, ideálně v robotu s hnětacím hákem. Hotové těsto je tuhé a pružné.
04.
Nyní těsto rozpulte a po částech vyválejte na co nejtenčí placku – jde to trochu hůř, klidně použijte strojek na těstoviny. Z vyváleného těsta vykrajujte kroužky o průměru 8 až 10 cm. Do středu dejte trochu masové směsi, okraje lehce potřete vodou, přehněte a kraje přimáčkněte k sobě. Můžete klidně použít i plastovou pomůcku na tvoření pirohů.
05.
Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pirohy rozdělte na tři díly a postupně uvařte. Každou várku hoďte do vroucí vody, a jakmile pirohy vyplavou, sítem je vylovte.
06.
Cibuli na servírování nasekejte najemno a orestujte na trošce oleje dozlatova. (Podívejte se na perfektní videonávod, jak osmažit křupavou cibulku dozlatova.)
07.
Pirohy ihned servírujte s dozlatova osmaženou cibulkou a čerstvou pažitkou, můžete přidat i zakysanou smetanu.
Tip: Místo masové náplně lze použít brynzu či tvaroh. Máte-li raději pirohy s kůřčičkou, upečte si v troubě plněné masové taštičky.
Máte taštičky a pirožky raději nasladko? Zkuste tvarohové šibřinky s povidlovou omáčkou a mákem anebo těstovinové taštičky s lesním ovocem. A co takhle bramborové taštičky s povidly, ořechy a máslem?