Hlavní obsah
3,1
(64)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Oblíbené pirohy mají původ ve východní Evropě. Tento recept na výborné masové pirožky z bramborového těsta mám ze Slovenska. Určitě zachutnají i vám!

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 100 ml vody
  • 2 špetky soli
Náplň
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 ks cibule
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Neoloupané brambory uvařte doměkka a nechte je zcela zchladnout.

02.

Nyní si připravte náplň: na lžíci oleje orestujte najemno nasekanou cibulku a na plátky nasekaný česnek. Asi po minutě přidejte mleté maso a vše zprudka osmažte. Přidejte sůl, pepř a sušený či čerstvý rozmarýn.

03.

A teď těsto na pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim mouku, vejce, vodu a asi dvě špetky soli. Suroviny důkladně zpracujte, ideálně v robotu s hnětacím hákem. Hotové těsto je tuhé a pružné. 

04.

Nyní těsto rozpulte a po částech vyválejte na co nejtenčí placku – jde to trochu hůř, klidně použijte strojek na těstoviny. Z vyváleného těsta vykrajujte kroužky o průměru 8 až 10 cm. Do středu dejte trochu masové směsi, okraje lehce potřete vodou, přehněte a kraje přimáčkněte k sobě. Můžete klidně použít i plastovou pomůcku na tvoření pirohů.

05.

Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pirohy rozdělte na tři díly a postupně uvařte. Každou várku hoďte do vroucí vody, a jakmile pirohy vyplavou, sítem je vylovte.  

06.

Cibuli na servírování nasekejte najemno a orestujte na trošce oleje dozlatova. (Podívejte se na perfektní videonávod, jak osmažit křupavou cibulku dozlatova.)

07.

Pirohy ihned servírujte s dozlatova osmaženou cibulkou a čerstvou pažitkou, můžete přidat i zakysanou smetanu.

Foto: Svatava Vašková

Jemné těsto, vláčná masová náplň a voňavá cibulka: dokonalá kombinaceFoto: Svatava Vašková

Tip: Místo masové náplně lze použít brynzu či tvaroh. Máte-li raději pirohy s kůřčičkou, upečte si v troubě plněné masové taštičky.

Máte taštičky a pirožky raději nasladko? Zkuste tvarohové šibřinky s povidlovou omáčkou a mákem anebo těstovinové taštičky s lesním ovocem. A co takhle bramborové taštičky s povidly, ořechy a máslem?

Související témata:

Načítám