Článek
Postup
01.
Nožičku paprikové klobásy pokrájejte na tenká kolečka a spolu se dvěma lžícemi vody (aby se nepřipálila) ji nechte ve velkém hrnci vyškvařit. Děrovanou lžící kolečka vyndejte a na vypečeném tuku asi 5 minut opékejte najemno pokrájenou jednu velkou nebo dvě středně velké cibule a nastrouhanou mrkev s celerem.
02.
Přidejte na tenké nudličky pokrájené zelí a ještě chvíli restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, čerstvé nebo sušené chilli, protlak, pořádnou lžičku soli, koření rozdrcené v hmoždíři (díky tomu ho pak nebudete muset v hotové polévce lovit) a litr vody.
03.
Vařte asi 20 minut do změknutí, poté do hrnce vraťte opečenou klobásu a nechte chvilku prohřát. Dochuťte trochou octa a podávejte s kysanou smetanou a čerstvou petrželí. Pro sytější polévku přidejte spolu se zelím i na kostičky pokrájené brambory.
Tip: 10 minut před koncem varu přidejte i sáček scezeného zelí kysaného. Je velmi zdravé a polévku pak už ani nebude potřeba dokyselovat.
Z jakého zelí se vaří zelňačka u vás, z čerstvého, nebo kysaného?