Článek
Postup
01.
Rajčata nařízněte na špičce do kříže a spařte vroucí vodou (nebo je oloupejte v mikrovlnce). Stáhněte slupku, odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Rajčatovou dužinu nakrájejte na menší kostky.
02.
Z omytých a osušených paprik (můžete použít různobarevné druhy) odstraňte jádřinec a rovněž je nakrájejte na menší kostky. Cuketu oloupejte a také ji nakrájejte na kostičky (z větších a starších kusů předem odstraňte semínka).
03.
Cibuli nakrájejte nadrobno a ve větším hrnci krátce opečte na rozehřátém oleji. Když zesklovatí, přidejte kostičky paprik a dál společně opékejte. Po pár minutách přidejte do hrnce prolisovaný česnek, krátce ho opečte, poté přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v oleji.
04.
Do hrnce vsypte rajčata i se šťávou, kterou pustila, osolte, opepřete a přidejte nové koření. Přidejte také ocet, cukr a jemně krájenou chilli papričku podle chuti a síly. Zmírněte plamen a pod pokličkou společně duste za občasného míchání asi 10 minut.
05.
Když začne směs houstnout a rajčata se budou rozpadat, vmíchejte kostičky cukety a ještě chvíli společně poduste.
Tip: Směs podávejte třeba na opečeném chlebu bohatě posypanou něčím zeleným – pažitkou, petrželkou nebo třeba natí cibulky. Zbytek uchovejte v lednici ve skleničce, pomazánka je chutná teplá i studená.
A ještě se podívejte, jak na vajíčka, aby nebyla ani syrová, ani suchá.