Článek
Postup
01.
Houby (žampiony nebo klasické houby z lesa) očistěte a nakrájejte na plátky. Ocet přiveďte spolu s vodou, solí, čerstvě nadrceným pepřem a bobkovým listem k varu, přidejte houby a asi deset minut povařte, aby změkly, ale přitom stále zůstaly na skus.
ÚRODA VOLÁ PO POŘÁDNÉ NAKLÁDAČCE
02.
Houby sceďte a nechte co nejlépe okapat – dobře to jde na papírové utěrce. Spolu s větvičkou tymiánu a bobkovým listem z octa je pak přendejte do umyté sklenice.
03.
Olej s plátky česneku a chilli dle chuti (čerstvou papričku, ale použít můžete i sušené) zahřejte téměř k bodu varu a houby jím zalijte. Nechte alespoň tři až pět dní odležet a poté do tří měsíců spotřebujte. Houbová tapenáda je skvělá jako chuťovka třeba na toustících.
Tip: Houby během vaření opravdu hodně zmenší objem, proto si je rovnou připravte alespoň z dvojité dávky.
Jak houby nakládáte vy? Dáváte přednost klasice, nebo zkoušíte i méně obvyklé recepty?