Článek
Postup
01.
Skleničky a víčka umyjte saponátem a pořádně prolijte vroucí vodou.
02.
Česnek oloupejte. Jablečný nebo vinný ocet svařte s vodou a solí. Pro hezčí barvu přidejte špetku kurkumy.
03.
Stroužky česneku dejte spolu s kořením dle chuti na těsno do skleniček, neplňte je však až do vrchu. Přidejte několik kuliček pepře, bobkový list a nasekané i celé čerstvé chilli, ale použít můžete i sušené.
04.
Do každé skleničky nalijte lžíci oleje a zalijte horkým lákem, aby bylo vše ponořeno. Zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici. Česnek nechte 3 dny odležet a poté konzumujte. Vydrží až tři měsíce.
05.
Pro trvanlivější variantu dejte skleničky do hrnce s vodou, tak aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 20 minut povařte. Takto ošetřený česnek pak není třeba uchovávat v lednici a vydrží určitě rok.
Co dělat, aby česnek nezmodral? Zbarvení česneku sice není na škodu, ale pokud se mu chcete vyhnout, stroužky několik vteřin povařte, poté zchlaďte studenou vodou a nechte opravdu pořádně oschnout.
Baví vás nakládání všeho možného? Mrkněte do rubriky Zavařování na další slané i sladké recepty!