Článek
Nakládané ředkvičky jsou skvělé do masových sendvičů, k burgerům i jako příloha k jídlům z vajec a brambor. Příprava je expresní, k rozležení jim postačí den dva.
Na nálev můžete použít běžný lihový ocet, ale my dáváme přednost jemnějšímu vinnému. S kořením někdy experimentujeme: základní směs najdete nahoře, někdy ale přidáme kousek čerstvého křenu nebo zázvoru, římský kmín, chilli papričku, semínka fenyklu…
Postup
01.
Smíchejte suroviny na nálev a koření kromě česneku v menším hrnci a přiveďte k varu. Minutku povařte, odstavte a nechte zchladnout.
02.
Sklenice i víčka vypláchněte vařící vodou a nechte okapat. Ředkvičky umyjte, nakrájejte na jemné plátky a napěchujte do sklenic, prokládejte je česnekem (nebo křenem či zázvorem – podle toho, jaké koření zvolíte).
03.
Zalijte vlažným nálevem, nechte úplně vychladnout, dejte do lednice a nechte rozležet alespoň do druhého dne, ideálně tři dny.
04.
Ředkvičky se postupně zbarví do něžné růžové barvy, v lednici vydrží po otevření i dva týdny.
Skvělé jsou také restované ředkvičky se slaninou nebo kedlubnový salát s ředkvičkami a smetanou.