Hlavní obsah
3,0
(452)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V sezoně se to stává: ředkviček máte najednou tolik, že je nestíháte jíst. Když je naložíte do kořeněného octového nálevu, nejenže prodloužíte jejich životnost, ale získáte i skvělou křupavou a pikantní přílohu, která se hodí všude tam, kde byste použili kyselé okurky.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 20 ks ředkviček
  • 6 stroužků česneku
Nálev
  • 450 ml vody
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžičky koriandrového semínka
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička celého černého pepře
Článek

Nakládané ředkvičky jsou skvělé do masových sendvičů, k burgerům i jako příloha k jídlům z vajec a brambor. Příprava je expresní, k rozležení jim postačí den dva.

Na nálev můžete použít běžný lihový ocet, ale my dáváme přednost jemnějšímu vinnému. S kořením někdy experimentujeme: základní směs najdete nahoře, někdy ale přidáme kousek čerstvého křenu nebo zázvoru, římský kmín, chilli papričku, semínka fenyklu…

Postup

01.

Smíchejte suroviny na nálev a koření kromě česneku v menším hrnci a přiveďte k varu. Minutku povařte, odstavte a nechte zchladnout.

02.

Sklenice i víčka vypláchněte vařící vodou a nechte okapat. Ředkvičky umyjte, nakrájejte na jemné plátky a napěchujte do sklenic, prokládejte je česnekem (nebo křenem či zázvorem – podle toho, jaké koření zvolíte).

03.

Zalijte vlažným nálevem, nechte úplně vychladnout, dejte do lednice a nechte rozležet alespoň do druhého dne, ideálně tři dny.

04.

Ředkvičky se postupně zbarví do něžné růžové barvy, v lednici vydrží po otevření i dva týdny.

Související témata:

Načítám