Článek
Pikantní maďarská kuchyně skrývá poklady, které rozhodně stojí za to čas od času oprášit. Kromě guláše, paprikášea segedínu byste ale svoji pozornost měli věnovat i u nás méně známým pokrmům: kapří polévce halászlé, slaným palačinkám hortobágy s pikantní náplní z telecího masa a poctivým čokoládovým řezům rigó jancsi. A teď už zbývá jen: jó étvágyat!
Rybí polévka halászlé
Na 4 porce potřebujete: 1/2 kapra, 2 cibule, 1 zelenou papriku, 1 rajče, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce sladké papriky (část můžete nahradit pálivou), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, sůl
Postup: Rybu očistěte a oddělte hlavu, kůži a co nejvíce kostí. Čisté maso nakrájejte na sousta, osolte a schovejte do lednice. Zbytky ryby, nakrájenou polovinu papriky, nasekané rajče, celé stroužky česneku, oloupané cibule v celku a všechno koření zalejte litrem a půl vody, osolte a alespoň hodinu povařte. Vývar sceďte, dejte do něj odložené kousky rybího masa a kousky zbylé papriky a asi 15 minut povařte do změknutí.
Tip: Zkuste i tuhle pikantní rybí polévku inspirovanou maďarskou kuchyní, nebudete litovat!
Palačinky hortobágy
Na 4 porce potřebujete: 240 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, řepkový olej, sůl
Na náplň: 1 cibuli, 2 lžíce sádla nebo řepkového oleje, 400 g telecího masa, lžíci sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky, 1 rajče, sůl, pepř, 375 g kysané smetany, čerstvou petržel
Postup: Z mouky, mléka, vajec, dvou lžící oleje a půl lžičky soli připravte těsto, které nechte odstát, než připravíte náplň. Cibuli nakrájejte najemno, nechte zesklovatět na rozpáleném sádle a přidejte umleté nebo na malé kousky pokrájené maso. Když je maso ze všech stran opečené, zasypte ho sladkou i pálivou paprikou, nechte chvilinku rozvonět a ihned podlejte půl hrnkem vody. Přidejte nasekané rajče, osolte a povařte alespoň 20 minut do změknutí.
Mezitím z těsta osmažte 8 palačinek. Naběračkou odeberte většinu šťávy z povařeného masa a vmíchejte ji ke smetaně, kterou pak případně dosolte a dochuťte další paprikou. Náplň opepřete a zabalte do palačinek, přelejte omáčkou a posypejte nasekanou petrželí.
Tip: Palačinky hortobágy můžete také 15 minut zapéct v troubě, a až poté přelít omáčkou.
Čokoládové řezy rigó jancsi
Na plech 20 x 30 cm potřebujete:4 vejce, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kakaa, 100 g hladké mouky, sůl
Na krém:600 ml šlehačky, 100 g hořké čokolády, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru
Na polevu: 3 lžíce meruňkové marmelády, 150 g čokolády, lžíci másla, loupané mandle
Postup: Začněte krémem: čokoládu rozpusťte a prošlehejte se zahřátou smetanou. Vmíchejte moučkový cukr a kakao a nechte několik hodin nebo nejlépe do druhého dne v lednici.
Žloutky utřete s cukrem a špetkou soli, přidejte rozpuštěné máslo, kakao a mouku a nakonec opatrně zapracujte z bílků ušlehaný sníh. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 200 °C.
Po vychladnutí jednou prokrojte, takže vám vzniknou dva pláty. Jeden potřete marmeládou a polejte rozpuštěnou čokoládou s máslem, na druhý namažte ušlehanou čokoládovou šlehačku. Plát s čokoládovou polevou rozkrájejte na čtverce, které přeneste na plát s krémem. Ozdobte mandlemi a krájejte nožem namoženým v horké vodě.
Tip: Usnadněte si práci použitím hotové pařížské šlehačky.
Máte rádi nějakou specialitu maďarské kuchyně?