Hlavní obsah
2,7
(61)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Chcete své hosty překvapit? Připravte na večírek pikantní masové roládky s paprikovou salsou. Šťavnatá vepřová panenka, výraznější uzenina a exotická salsa s mangem zmizí ze stolu rychlostí blesku.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 šišku
Na marinádu:
  • 60 ml olivového oleje
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 2 stroužky česneku
Na masovou roládu:
  • 1 ks vepřové panenky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks oranžové papriky
  • 1 ks dobrecínských párků
  • 14 plátků anglické slaniny
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce oleje
Na paprikovou salsu:
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks oranžové papriky
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks manga
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Ve velké nekovové míse promíchejte olej, limetkovou šťávu a prolisovaný česnek na marinádu. Vepřovou panenku omyjte, osušte a dlouhým ostrým nožem rozřízněte tak, abyste získali co největší plát masa. Panenku položte užším koncem k sobě a přibližně v jedné třetině od delší strany ji po celé délce nařízněte, ale nedokrojte. Otevřete maso jako knihu a vyšší část opět po celé délce nařízněte (nůž teď veďte naplacato), ale nedokrojte a znovu rozevřete. Plát masa potřete z obou stran marinádou a nechte odležet asi dvě hodiny.

02.

Barevné papriky omyjte, osušte a nakrájejte na tenké dlouhé proužky. Na pracovní desku připravte plátky slaniny tak, aby se částečně překrývaly.

03.

Maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Osolte, opepřete a potřete ho hořčicí. Po celé délce vyskládejte proužky paprik (stačí pár proužků, aby šlo maso dobře zarolovat) a přidejte debrecínský párek. Plát masa pevně srolujte, položte na připravenou slaninu a obalte ho do ní. Takhle připravenou roládu zavažte na několika místech kuchyňským provázkem.

04.

Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké pánvi, která může do trouby, rozehřejte olej a panenku zprudka ze všech stran opečte. Vložte do rozehřáté trouby a pečte 20 minut. Vyjměte z trouby, přikryjte volně alobalem a nechte vychladnout. Poté pevně zabalte do alobalu a v lednici nechte uležet do druhého dne. Před podáváním odstraňte provázky a nakrájejte panenku na tenčí plátky.

05.

Na salsu nakrájejte barevné papriky (použijte i zbytky z rolády) na drobné kostičky, stejně tak červenou cibuli a mango. Smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, sůl a pepř a přidejte k paprikám. Zlehka promíchejte, přidejte čerstvý koriandr, nechte chvíli uležet a podávejte. Máte-li rádi ostrá jídla, přidejte i kousek chilli papričky.

Jak děláte roládu vy? Napište nám.

Energetická hodnota celkem - 1 šišku
Energie17 234,05 kJ
Bílkoviny206,54 g
Tuky309,1 g
Sacharidy141,21 g
Sůl14,7 g
SAFA76,04 g
Vláknina25,73 g
Cukry87,33 g
Související témata:

Načítám