Článek
Postup
01.
Ve velké nekovové míse promíchejte olej, limetkovou šťávu a prolisovaný česnek na marinádu. Vepřovou panenku omyjte, osušte a dlouhým ostrým nožem rozřízněte tak, abyste získali co největší plát masa. Panenku položte užším koncem k sobě a přibližně v jedné třetině od delší strany ji po celé délce nařízněte, ale nedokrojte. Otevřete maso jako knihu a vyšší část opět po celé délce nařízněte (nůž teď veďte naplacato), ale nedokrojte a znovu rozevřete. Plát masa potřete z obou stran marinádou a nechte odležet asi dvě hodiny.
02.
Barevné papriky omyjte, osušte a nakrájejte na tenké dlouhé proužky. Na pracovní desku připravte plátky slaniny tak, aby se částečně překrývaly.
03.
Maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Osolte, opepřete a potřete ho hořčicí. Po celé délce vyskládejte proužky paprik (stačí pár proužků, aby šlo maso dobře zarolovat) a přidejte debrecínský párek. Plát masa pevně srolujte, položte na připravenou slaninu a obalte ho do ní. Takhle připravenou roládu zavažte na několika místech kuchyňským provázkem.
04.
Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké pánvi, která může do trouby, rozehřejte olej a panenku zprudka ze všech stran opečte. Vložte do rozehřáté trouby a pečte 20 minut. Vyjměte z trouby, přikryjte volně alobalem a nechte vychladnout. Poté pevně zabalte do alobalu a v lednici nechte uležet do druhého dne. Před podáváním odstraňte provázky a nakrájejte panenku na tenčí plátky.
05.
Na salsu nakrájejte barevné papriky (použijte i zbytky z rolády) na drobné kostičky, stejně tak červenou cibuli a mango. Smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, sůl a pepř a přidejte k paprikám. Zlehka promíchejte, přidejte čerstvý koriandr, nechte chvíli uležet a podávejte. Máte-li rádi ostrá jídla, přidejte i kousek chilli papričky.
Jak děláte roládu vy? Napište nám.