Článek
Postup
01.
Malý květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne.
02.
Mezitím v hrnci restujte na lžíci oleje na kostičky nakrájenou mrkev a na jemno naseknou cibuli. Když mrkev začne barvit, do hrnce přidejte na drobno nakrájený čerstvý zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi minutu.
03.
Poté přidejte kari pastu (ideálně zelenou – dá se koupit v supermarketu u exotických potravin), množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém.
04.
Nakonec do polévky nalijte kokosovou smetanu, dosolte ji a dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s čerstvým či sušeným chilli.
Jestli máte rádi květák, zkuste ho zapečený s jogurtem a sýrem, výborný je i květák s osmaženou strouhankou.