Hlavní obsah
3,5
(60)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tato netradiční příprava květáku nás zaujala. Upečte ho s oblíbenou jogurtovou marinádou. Lehce pikantní chuť a směs exotického koření dodá květáku dokonalou chuť!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Na květák
  • 1 ks květáku
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla
Na dip
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 snítka listové petržele
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Květák omyjte a zbavte ho spodních listů a košťálu. Nachystejte si vyšší, ideálně litinový hrnec nebo keramickou formu s poklicí, kam se vejde celý květák. 

02.

Připravte si marinádu – smíchejte bílý jogurt, rajský protlak, nadrcený česnek a koření (římský kmín, kurkumu, zázvor, kajenský pepř, skořici a kardamom), marinádu dosolte. 

03.

Nádobu, ve které budete květák péct, vymažte máslem. Květák do ní položte, osolte ho a potřete marinádou z jogurtu. Podlijte asi 30 ml vody. 

04.

Pod poklicí pečte květák cca 60 minut, dokud nezměkne (posledních 10 minut odkrytý). Mezitím si připravte jednoduchý dip ze zakysané smetany smíchané s nadrceným česnekem, solí a čerstvě namletým pepřem. 

Foto: Svatava Vašková

K takto připravenému květáku je výborná bílá bagetaFoto: Svatava Vašková

05.

Upečený květák posypte vlašskými ořechy a nasekanou petrželkou a podávejte ho s česnekovým dipem. 

Načítám