Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Květák omyjte a zbavte ho spodních listů a košťálu. Nachystejte si vyšší, ideálně litinový hrnec nebo keramickou formu s poklicí, kam se vejde celý květák.
02.
Připravte si marinádu – smíchejte bílý jogurt, rajský protlak, nadrcený česnek a koření (římský kmín, kurkumu, zázvor, kajenský pepř, skořici a kardamom), marinádu dosolte.
03.
Nádobu, ve které budete květák péct, vymažte máslem. Květák do ní položte, osolte ho a potřete marinádou z jogurtu. Podlijte asi 30 ml vody.
04.
Pod poklicí pečte květák cca 60 minut, dokud nezměkne (posledních 10 minut odkrytý). Mezitím si připravte jednoduchý dip ze zakysané smetany smíchané s nadrceným česnekem, solí a čerstvě namletým pepřem.
05.
Upečený květák posypte vlašskými ořechy a nasekanou petrželkou a podávejte ho s česnekovým dipem.
Jestli neradi maso, zkuste také palačinku s květákem, medvědím česnekem a žampiony nebo zeleninovou pánev s uzeným tofu.