Článek
Postup
01.
Maso vyberte libovější s maximálně 10 až 20 % tuku. Sýr (výrazný čedar, ale nic nezkazíte ani nivou, ementálem nebo goudou) pokrájejte na kvádříky, aby vyšly na celou délku sekané.

Sekaná v Tex-Mex stylu? Kvalitní hovězí doplňte římským kmínem, paprikou (nejlépe uzenou), pořádnou dávkou chilli a čedaremFoto: Jakub Jurdič
02.
Maso smíchejte s najemno nasekanou cibulí a petrželí nebo koriandrem, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem, paprikou, worcesterem a chilli dle chuti (můžete dát jemně nasekané čerstvé, ale svou úlohu splní i sušené nebo omáčka).

Cibuli použijte klidně dost velkou, a jestli máte rádi koriandr, dejte ho místo petrželeFoto: Jakub Jurdič
03.
Rukama zapracujte i vajíčko a prolisovaný česnek.

Co si budeme povídat, hmotu nejlépe zpracujete rukama. S hnětením to ale nepřežeňte, aby sekaná nebyla tuháFoto: Jakub Jurdič
04.
Něco málo přes polovinu hmoty dejte na naolejovaný plech (naolejujte si i ruce, aby se vám na ně směs nelepila), vytvarujte šišku, vmáčkněte do ní kostičky sýra a překryjte zbytkem masa. Pořádně uhlaďte, aby sýr nevytékal. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách vytáhněte a potřete směsí kečupu, cukru nebo medu a chilli omáčky a vraťte do trouby na dalších asi 30 minut.

Doprostřed masa schovejte sýr a po 15 minutách pečení potřete pikantní glazurouFoto: Jakub Jurdič
05.
Podávejte se salátem a šťouchanými bramborami nebo jen tak s pečivem (když už jsme vynechali strouhanku...).

Pod pikantní krustičkou se schovává šťavnaté maso a rozteklý sýrFoto: Jakub Jurdič
Tip: Hovězí klidně vyměňte za kuře a čedar za mozzarellu nebo do masa přidejte ještě jemně nasekaný salám chorizo.
Také máte pocit, že člověk může vymýšlet, co chce, ale největší úspěch pak stejně mají jídla, jako je sekaná nebo karbanátky?