Hlavní obsah
3,5
(52)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte chuť na extra šťavnatou sekanou? Zkuste naši oblíbenou hovězí se sýrem – nese si pikantní glazuru, voní po česneku a koření a navíc v ní není žádná mouka ani strouhanka, takže se dá téměř označit za paleo (a tím pádem dietní)!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Sekaná
  • 1 kg hovězího mletého masa
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 ks červené cibule
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 150 g čedaru
  • 1 lžička oleje
Glazura
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce chilli omáčky
Článek

Postup

01.

Maso vyberte libovější s maximálně 10 až 20 % tuku. Sýr (výrazný čedar, ale nic nezkazíte ani nivou, ementálem nebo goudou) pokrájejte na kvádříky, aby vyšly na celou délku sekané.

Foto: Jakub Jurdič

Sekaná v Tex-Mex stylu? Kvalitní hovězí doplňte římským kmínem, paprikou (nejlépe uzenou), pořádnou dávkou chilli a čedaremFoto: Jakub Jurdič

02.

Maso smíchejte s najemno nasekanou cibulí a petrželí nebo koriandrem, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem, paprikou, worcesterem a chilli dle chuti (můžete dát jemně nasekané čerstvé, ale svou úlohu splní i sušené nebo omáčka).

Foto: Jakub Jurdič

Cibuli použijte klidně dost velkou, a jestli máte rádi koriandr, dejte ho místo petrželeFoto: Jakub Jurdič

03.

Rukama zapracujte i vajíčko a prolisovaný česnek.

Foto: Jakub Jurdič

Co si budeme povídat, hmotu nejlépe zpracujete rukama. S hnětením to ale nepřežeňte, aby sekaná nebyla tuháFoto: Jakub Jurdič

04.

Něco málo přes polovinu hmoty dejte na naolejovaný plech (naolejujte si i ruce, aby se vám na ně směs nelepila), vytvarujte šišku, vmáčkněte do ní kostičky sýra a překryjte zbytkem masa. Pořádně uhlaďte, aby sýr nevytékal. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách vytáhněte a potřete směsí kečupu, cukru nebo medu a chilli omáčky a vraťte do trouby na dalších asi 30 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Doprostřed masa schovejte sýr a po 15 minutách pečení potřete pikantní glazurouFoto: Jakub Jurdič

05.

Podávejte se salátem a šťouchanými bramborami nebo jen tak s pečivem (když už jsme vynechali strouhanku...).

Foto: Jakub Jurdič

Pod pikantní krustičkou se schovává šťavnaté maso a rozteklý sýrFoto: Jakub Jurdič

Tip: Hovězí klidně vyměňte za kuře a čedar za mozzarellu nebo do masa přidejte ještě jemně nasekaný salám chorizo.

Také máte pocit, že člověk může vymýšlet, co chce, ale největší úspěch pak stejně mají jídla, jako je sekaná nebo karbanátky?

Načítám